Krůtí roláda s ořechovo-jablečnou nádivkou (od 2 – 3 let)
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Na královských stolech se jako hlavní bod hostiny často vyjímala pečínka či roláda. Dnes sice již nežijeme v královských dobách, přesto si ale stále můžeme velký kus masa vyšperkovat nějakou netradiční nádivkou hodnou mlsných jazýčků našich princů a princezen
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Nádivka | |
---|---|
50 g |
50 g |
70 g |
70 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Maso | |
1 kg |
1 kg |
Postup přípravy
-
Všechny uvedené ingredience, kromě krůtího masa, budete potřebovat na nádivku do rolády, kterou je tedy nejdříve potřeba připravit. Cibuli nakrájejte najemno, stejně tak jablka pokrájejte na malé, zhruba půlcentimetrové, kostičky (můžete klidně i se slupkou, pokud máte hezká jablka). V pánvi rozpusťte máslo a lehce do růžova na něm osmahněte nejdříve cibuli. Poté přihoďte také jablka a společně dolaďte do zlaté barvy.
-
Poté odstavte pánev z plotny, přidejte ke směsi nasekané ořechy a dochuťte solí, pepřem a kari. Nebojte se o lehce výraznější chuť – částečně se totiž ještě vsákne do masa.
-
Krůtí maso nařežte tak, aby tvořilo co největší plát. Na něj položte potravinářskou folii či mikrotenový sáček a rozklepejte na sílu něco málo pod jeden centimetr. Maso osolte a opepřete. Navrstvěte nádivku po celé ploše masa a opatrně zamotejte. Provázkem nejdříve zajistěte podélně, poté obmotávejte kolem dokola.
-
Ovázanou roládu umístěte do pekáčku a podlijte vodou do výšky zhruba 1 cm. Přihodit k ní můžete i ještě pár čtvrtinek jablíčka a oblíbenou bylinku (v mém případě libeček). Pečte v přikrytém pekáčku na 180°C přibližně hodinku, poté ještě zhruba půl hodinky bez poklice – aby roláda získala zlatavou barvu.
-
Servírovat můžete například s bramborovou kaší, ale jistě se bude hodit třeba i rýže nebo jiná příloha.
-
Kromě ořechů a aromatického koření v podobě kari není na receptu nic příliš nevhodného ani pro mladší děti, avšak kvůli těmto dvěma ingrediencím přesto řadím do kategorie od 2 - 3 let.Ořechy jsou nejen alergenní, ale především hůře stravitelné a náchylné na plísně a žluknutí - důvod nevhodnosti pro nejmenší děti.
Makronutrienty
19%
56%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 545 kJ | 1 533 kJ |
Kalorická hodnota | 130 kcal | 366 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,92 g
1,03 g |
13,9 g
2,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,492 SVJ | 1,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,36 g
2,04 g |
17,9 g
5,74 g |
Bílkoviny | 14,2 g | 39,9 g |
Sůl | 0,482 g | 1,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů