I obyčejné rizoto může vypadat a chutnat dobře.
- 40m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
250 g |
250 g |
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 170 g |
170 g |
700 ml |
700 ml |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Ještě | |
sýr parmazánového typu, strouhaný 30 g |
30 g |
3 listy |
3 listy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, okořeníme, mírně podlijeme vývarem a dusíme téměř do měkka. Během vaření podléváme vývarem podle potřeby.
Přidáme rýži, kterou jsme si odměřili v hrnku. Podlijeme vývarem v poměru 1 díl rýže a 2 díly vývaru. Ve chvíli, kdy je rýže asi ze 3/4 hotová, zkontrolujeme, jestli je rizoto dost slané. V případě potřeby dosolíme a promícháme.
-
Na mírné teplotě dusíme, až se všechen vývar vsákne a rýže je měkká.
Servírujeme s čerstvou zeleninou a se sýrem.
Makronutrienty
62%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 392 kJ | 939 kJ |
Kalorická hodnota | 93,7 kcal | 225 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,5 g
0,479 g |
32,3 g
1,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,35 SVJ | 3,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,36 g
0,527 g |
3,25 g
1,26 g |
Bílkoviny | 7,02 g | 16,8 g |
Sůl | 0,898 g | 2,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů