Krůtí čína s mandlemi
Rychlý a zdravý oběd bez tuku.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
krůtí prsa | 400 g |
škrob jemný | 30 g |
sojová omáčka | 20 g |
ocet rýžový | 5 g |
cukr moučka | 5 g |
víno bílé jakostní | 10 ml |
mrkev | 50 g |
cibule | 80 g |
pórek | 60 g |
mandle blanšírované | 30 g |
bambusové výhonky sterilované | 60 g |
vývar drůbeží domácí | 200 ml |
sůl | 2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky. Přidáme špetku soli, solamyl, sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a víno. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Zatím si připravíme zeleninu.
-
Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka. Bambusové výhonky vyjmeme z nálevu a pokud jsou větší, také nakrájíme na jemno.
-
Rozpálíme nepřilnavou pánev (bez použití oleje), odleželé maso rozprostřeme po celém dně pánve a necháme zprudka opékat. Nemícháme. Když je maso na spodní straně opečené, opatrně otočíme a znovu bez míchání opékáme do zlatova. Teprve potom maso zamícháme, slepené kousky oddělíme a dopečeme tak, aby maso bylo ze všech stran do zlatova. Maso vyjmeme z pánve a uchováme na teple.
-
Na stejné pánvi, ve které jsme opekli maso, opečeme cibuli a mrkev, celkem cca 2 minuty. Přidáme pórek, bambus a mandle a opékáme zase cca 2 minuty. Přilijeme vývar a povaříme opět cca 2 minuty. Nakonec do směsi vrátíme maso a redukujeme, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Pokud je potřeba, osolíme.
-
Servírujeme s jasmínovou rýží. Tip Stejným způsobem můžeme připravit i maso kuřecí nebo libové vepřové nebo hovězí. Maso vepřové nebo hovězí je lepší marinovat do druhého dne.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů