"Krupicová" kaše z kešu a mandlí (low carb)
Krupicová kaše bylo jídlo, které jsme jako malí milovali. Bílou mouku a tím pádem i krupici jsme ale z jídelníčku už dávno vykázali. A tak vaříme kaše z ořechů a semínek. Tenhle nízkosacharidový recept na kaši je bez obvyklého mléka a smetany - nahradili jsme ho mlékem kokosovým a máslo zase máslem přepuštěným. Pokud neřešíte laktózu, můžete samozřejmě použít máslo klasické. Low carb ořechová kaše ala krupicová je vynikající a zasytí opravdu na dlouho. Vyhovuje i přísnějším zásadám keto režimu nízkosacharidového stravování, je vhodná i pro Primal a Paleo.
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
- Lchf, low carb
- Mixér
- Paleo
- Primal
- Snídaně
- Svačiny a přesnídávky
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mandle mleté | 50 g |
ořechy kešu | 50 g |
mák bílý | 20 g |
xylitol, cukr březový | 1 lžíce |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
kardamom mletý | 1 špetka |
kokosové mléko | 400 ml |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Pokud máte čas, ořechy (natural samozřejmě!!!) namočte řes noc do vody. Nasáknou, budou lépe stravitelné a změní se i jejich textura - budou krémovější. Slijte, osušte. Ořechy i maková semínka rozmixujte s xylitolem a troškou kardamonu na mouku - potom přidejte kokosové mléko a domixujte dohladka.
-
Kašovitou směs nalijte do hrnce a provařte na o trošičku méně než na požadovanou hustotu. Kaše se chová jako klasická krupicová kaše - ještě trošku zhoustne během chladnutí. Polijte rozehřátým máslem, posypejte skořicí nebo kakaem a ozdobte ovocem nebo avokádem. Můžete ji podávat horkou nebo také vzít s s sebou na studeno jako svačinu do školy nebo do práce.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů