Krupicová kaše bylo jídlo, které jsme jako malí milovali. Bílou mouku a tím pádem i krupici jsme ale z jídelníčku už dávno vykázali. A tak vaříme kaše z ořechů a semínek. Tenhle nízkosacharidový recept na kaši je bez obvyklého mléka a smetany - nahradili jsme ho mlékem kokosovým a máslo zase máslem přepuštěným. Pokud neřešíte laktózu, můžete samozřejmě použít máslo klasické. Low carb ořechová kaše ala krupicová je vynikající a zasytí opravdu na dlouho. Vyhovuje i přísnějším zásadám keto režimu nízkosacharidového stravování, je vhodná i pro Primal a Paleo.
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
400 ml |
400 ml |
na posypání 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Pokud máte čas, ořechy (natural samozřejmě!!!) namočte řes noc do vody. Nasáknou, budou lépe stravitelné a změní se i jejich textura - budou krémovější. Slijte, osušte.
Ořechy i maková semínka rozmixujte s xylitolem a troškou kardamonu na mouku - potom přidejte kokosové mléko a domixujte dohladka.
-
Kašovitou směs nalijte do hrnce a provařte na o trošičku méně než na požadovanou hustotu. Kaše se chová jako klasická krupicová kaše - ještě trošku zhoustne během chladnutí.
Polijte rozehřátým máslem, posypejte skořicí nebo kakaem a ozdobte ovocem nebo avokádem.
Můžete ji podávat horkou nebo také vzít s s sebou na studeno jako svačinu do školy nebo do práce.
Makronutrienty
25%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 371 kJ | 3 431 kJ |
Kalorická hodnota | 328 kcal | 820 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,2 g
2,85 g |
30,6 g
7,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,22 SVJ | 3,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,4 g
18,4 g |
76 g
46,1 g |
Bílkoviny | 5,86 g | 14,7 g |
Sůl | 0,125 g | 0,312 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů