Můžete ho udělat i nízkosacharidový - med nahraďte erythritolem a banány vyměňte za maliny, jahody nebo třeba borůvky. Běžně velký dort připravíte z dvojité dávky.
- 4h
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
mouka mandlová z mandlových jader 125 g |
125 g |
25 g |
25 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 větší špetka 0,1 lžičky |
0,1 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
natrouhaná 30 g |
30 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se medem do husté pěny. Na sníh přesuňte žloutkovou pěnu a na ni mandlovou mouku smíchanou s kakaem, vanilkou a jedlou sodou.
-
Vše opatrně pomocí stěrky promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem a zhruba rovnoměrně rozprostřete.
-
Korpus pečte při 170 °C zhruba 20 až 25 minut. Dostatečně upečené těsto by se nemělo lepit na zapíchnutou špejli. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout.
-
Z korpusu vykrojte kruh o průměru 15 cm a téměř k okrajům ho opatrně mírně vydlabejte (pozor, aby zůstal spodek dostatečně silný). Odkrojené kraje nalámejte na větší plošší kousky, vydlabaný střed nadrobte.
-
Krémový sýr (já použila bio Matyldu bez stabilizátorů) rozšlehejte s medem a vanilkou. Šlehačku (rovněž bez stabilizátorů) ušlehejte do pevna a po částech do ní pomalu a opatrně zašlehejte ochucený krémový sýr. Nakonec do krému vmíchejte nastrouhanou čokoládu.
-
Na kruh korpusu natřete tenkou vrstvu krému a poklaďte ho silnými kolečky banánu. Na banán navrstvěte do tvaru kupole zbytek krému. Na krém přibližně v rovnoměrných rozestupech jemně přitlačtě větší kousky korpusu, drobivou stranou nahoru. Postupně opatrně přimačkejte i menší kousky a drobky.
-
Vytvarovaný dort - krtinec uložte na alespoň 2 hodiny zpevnit do ledničky. Poté podávejte.
Makronutrienty
27%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 239 kJ | 1 219 kJ |
Kalorická hodnota | 296 kcal | 291 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,3 g
4,46 g |
12,1 g
4,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,23 SVJ | 1,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,9 g
8,82 g |
24,5 g
8,68 g |
Bílkoviny | 9,27 g | 9,13 g |
Sůl | 0,374 g | 0,368 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů