Krtkův dort (malý)
Můžete ho udělat i nízkosacharidový - med nahraďte erythritolem a banány vyměňte za maliny, jahody nebo třeba borůvky. Běžně velký dort připravíte z dvojité dávky.
- 4h
- 8 porcí
- jednoduché
- Dorty
- Evropská
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty pro děti
- Pečení
- Primal
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí velké, l | 3 kusy |
med včelí | 0,5 lžíce |
mouka mandlová z mandlových jader | 125 g |
kakaový prášek nepražený | 25 g |
vanilka lusk mletá | 0,25 lžičky |
soda jedlá | 0,1 lžičky |
sůl | 1 špetka |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
čerstvý krémový sýr | 100 g |
med včelí | 0,5 lžíce |
vanilka lusk mletá | 0,5 lžičky |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 30 g |
banány | 1 kus |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se medem do husté pěny. Na sníh přesuňte žloutkovou pěnu a na ni mandlovou mouku smíchanou s kakaem, vanilkou a jedlou sodou.
-
Vše opatrně pomocí stěrky promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem a zhruba rovnoměrně rozprostřete.
-
Korpus pečte při 170 °C zhruba 20 až 25 minut. Dostatečně upečené těsto by se nemělo lepit na zapíchnutou špejli. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout.
-
Z korpusu vykrojte kruh o průměru 15 cm a téměř k okrajům ho opatrně mírně vydlabejte (pozor, aby zůstal spodek dostatečně silný). Odkrojené kraje nalámejte na větší plošší kousky, vydlabaný střed nadrobte.
-
Krémový sýr (já použila bio Matyldu bez stabilizátorů) rozšlehejte s medem a vanilkou. Šlehačku (rovněž bez stabilizátorů) ušlehejte do pevna a po částech do ní pomalu a opatrně zašlehejte ochucený krémový sýr. Nakonec do krému vmíchejte nastrouhanou čokoládu.
-
Na kruh korpusu natřete tenkou vrstvu krému a poklaďte ho silnými kolečky banánu. Na banán navrstvěte do tvaru kupole zbytek krému. Na krém přibližně v rovnoměrných rozestupech jemně přitlačtě větší kousky korpusu, drobivou stranou nahoru. Postupně opatrně přimačkejte i menší kousky a drobky.
-
Vytvarovaný dort - krtinec uložte na alespoň 2 hodiny zpevnit do ledničky. Poté podávejte.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů