Krtkův dort (malý)

Kateřina Gallinová

Krtkův dort (malý)

Můžete ho udělat i nízkosacharidový - med nahraďte erythritolem a banány vyměňte za maliny, jahody nebo třeba borůvky. Běžně velký dort připravíte z dvojité dávky.

Postup přípravy

  1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se medem do husté pěny. Na sníh přesuňte žloutkovou pěnu a na ni mandlovou mouku smíchanou s kakaem, vanilkou a jedlou sodou.

  2. Vše opatrně pomocí stěrky promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem a zhruba rovnoměrně rozprostřete.

  3. Korpus pečte při 170 °C zhruba 20 až 25 minut. Dostatečně upečené těsto by se nemělo lepit na zapíchnutou špejli. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout.

  4. Z korpusu vykrojte kruh o průměru 15 cm a téměř k okrajům ho opatrně mírně vydlabejte (pozor, aby zůstal spodek dostatečně silný). Odkrojené kraje nalámejte na větší plošší kousky, vydlabaný střed nadrobte.

  5. Krémový sýr (já použila bio Matyldu bez stabilizátorů) rozšlehejte s medem a vanilkou. Šlehačku (rovněž bez stabilizátorů) ušlehejte do pevna a po částech do ní pomalu a opatrně zašlehejte ochucený krémový sýr. Nakonec do krému vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

  6. Na kruh korpusu natřete tenkou vrstvu krému a poklaďte ho silnými kolečky banánu. Na banán navrstvěte do tvaru kupole zbytek krému. Na krém přibližně v rovnoměrných rozestupech jemně přitlačtě větší kousky korpusu, drobivou stranou nahoru. Postupně opatrně přimačkejte i menší kousky a drobky.

  7. Vytvarovaný dort - krtinec uložte na alespoň 2 hodiny zpevnit do ledničky. Poté podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte