Krtkův dort
Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.
- 4h:15m
- 6 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty pro děti
- Pečení
- Pro nejmenší
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
olej řepkový | 100 ml |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 80 g |
hladká mouka špaldová | 300 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
voda | 300 ml |
karobový prášek | 2 lžíce |
kokosové mléko | 800 ml |
sirup javorový | 2 lžíce |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 50 g |
banány | 4 kusy |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Vejce vložíme do šlehací nádoby, přidáme sladidlo, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku. Ideální je když mouku pouze opatrně a lehce vmícháme.
-
Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.Korpus necháme důkladně vychladnout.
-
Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.
-
Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.
-
Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.
-
Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.
-
A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících bude třeba jej držet v chladu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů