Krkovička zapečená s bramborem a restované fazolky
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti | 600 g |
česnek sušený / granulovaný | 10 g |
kořenicí směs grilovací koření | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
slunečnicový olej | 3 lžíce |
cibule bílá | 200 g |
cukr krystal | 2 lžičky |
brambory konzumní pozdní | 1 kg |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
kořenicí směs kari, jemné | 1 lžička |
majonéza | 30 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
rozmarýn sušený | 5 g |
slanina anglická | 100 g |
fazolové lusky čerstvé | 400 g |
sůl | 0,5 lžičky |
smetana na vaření | 50 ml |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
4 plátky krkovičky nenaklepáváme, pouze z obou stran osolíme a okořeníme sušeným česnekem, mletým pepřem a grilovací směsí, potřeme olejem, vše do masa pěkně vetřeme a maso uložíme v uzavíratelné nádobě do lednice přes noc odležet.
-
Poté maso zprudka orestujeme na oleji, odložíme stranou a do výpeku dáme zarestovat cibuli (na půlkolečka), po chvilce přidáme cukr a necháme cibuli za občasného promíchání pěkně zkaramelizovat.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5cm silná kolečka, osušíme v utěrce, promícháme v míse se solí, mletou paprikou, kari kořením a lžící majonézy.
-
Hotovou cibuli rozprostřeme do pekáčku, na ni vložíme orestované plátky masa a navrch naskládáme plátky brambor. Vše zalijeme smetanou, lehce posypeme rozmarýnem a zakryté poklicí pečeme cca 40 minut na 180 stupňů, dokud není maso měkké. Pak poklici odklopíme a dopékáme do barvy asi ještě 20 minut.
-
Celé zelené fazolové lusky, zbavené stopky a tvrdých vláken nasekáme na větší kousky. Na pánvi necháme rozvonět na proužky nakrájenou anglickou slaninu, přihodíme fazolky a společně restujeme. Ochutíme dle libosti bylinkami, osolíme, opepříme a zakápneme pro zjemnění trochou sladké smetany.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů