Krkovička zapečená s bramborem a restované fazolky

Danula

Krkovička zapečená s bramborem a restované fazolky

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřová krkovice bez kosti 600 g
česnek sušený / granulovaný 10 g
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 0,5 lžičky
slunečnicový olej 3 lžíce
cibule bílá 200 g
cukr krystal 2 lžičky
brambory konzumní pozdní 1 kg
paprika sladká mletá 1 lžička
kořenicí směs kari, jemné 1 lžička
majonéza 30 g
smetana ke šlehání, šlehačka 200 ml
rozmarýn sušený 5 g
slanina anglická 100 g
fazolové lusky čerstvé 400 g
sůl 0,5 lžičky
smetana na vaření 50 ml
pepř černý mletý 0,5 lžičky

Postup přípravy

  1. 4 plátky krkovičky nenaklepáváme, pouze z obou stran osolíme a okořeníme sušeným česnekem, mletým pepřem a grilovací směsí, potřeme olejem, vše do masa pěkně vetřeme a maso uložíme v uzavíratelné nádobě do lednice přes noc odležet.

  2. Poté maso zprudka orestujeme na oleji, odložíme stranou a do výpeku dáme zarestovat cibuli (na půlkolečka), po chvilce přidáme cukr a necháme cibuli za občasného promíchání pěkně zkaramelizovat.

  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5cm silná kolečka, osušíme v utěrce, promícháme v míse se solí, mletou paprikou, kari kořením a lžící majonézy.

  4. Hotovou cibuli rozprostřeme do pekáčku, na ni vložíme orestované plátky masa a navrch naskládáme plátky brambor. Vše zalijeme smetanou, lehce posypeme rozmarýnem a zakryté poklicí pečeme cca 40 minut na 180 stupňů, dokud není maso měkké. Pak poklici odklopíme a dopékáme do barvy asi ještě 20 minut.

  5. Celé zelené fazolové lusky, zbavené stopky a tvrdých vláken nasekáme na větší kousky. Na pánvi necháme rozvonět na proužky nakrájenou anglickou slaninu, přihodíme fazolky a společně restujeme. Ochutíme dle libosti bylinkami, osolíme, opepříme a zakápneme pro zjemnění trochou sladké smetany.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů