Celý život jsem se křenové omáčce spíše vyhýbala, ani ji nikdy nevařila. Neměla jsem ji v oblibě, křen normálně nejím. Nedávno mě ale napadlo ji zkusit uvařit, poprvé v životě. Musím tedy říct, že jsem si tak pochutnala, že jsem si musela dokonce i přidat. :)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
mražená cuketa nakrájená na kostičky 350 g |
350 g |
najemno nastrouhaná půlka křenu 5 lžic |
5 lžic |
použila jsem uzený 500 ml |
500 ml |
použila jsem 30% 200 ml |
200 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
V kastrole jsem rozehřála máslo a přidala drobně nakrájenou cibuli. Na mírném ohni jsem cibuli zpěnila, nesmí zhnědnout, aby omáčka nebyla tmavá. Osmahnutou cibuli jsem posypala lahůdkovým droždím, ještě zlehka opražila, přidala cuketu, část křenu, sůl, pepř, přilila vývar a smetanu a nechala vařit cca 15 minut. Poté jsem vše promixovala tyčovým mixérem. Několikrát jsem ještě po trochách přidala křen a rozmixovala, až tam byl poznat, ale ne příliš. Zkrátka až jsem byla s chutí spokojená. A nejen s chutí, ale i konzistencí. Omáčka nebyla ani příliš hustá, ani řídká, přesně akorát.
Ještě jsem omáčku krátce prohřála a nechala vše spojit. Pak jsem kastrol odstavila z ohně a dochutila citrónovou šťávou.
-
K omáčce jsem zvolila uzené maso a knedlík z bramborové vlákniny.
Recept na knedlík zde: https://www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta?filtry=lc%2Bknedlik%3Benergie-na-porci%3A7-16231
Makronutrienty
25%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 315 kJ | 953 kJ |
Kalorická hodnota | 75,2 kcal | 228 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,91 g
1,03 g |
8,81 g
3,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,291 SVJ | 0,881 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,27 g
3,77 g |
19 g
11,4 g |
Bílkoviny | 2,45 g | 7,41 g |
Sůl | 0,226 g | 0,684 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů