Křenová omáčka - LC

Laduš

Celý život jsem se křenové omáčce spíše vyhýbala, ani ji nikdy nevařila. Neměla jsem ji v oblibě, křen normálně nejím. Nedávno mě ale napadlo ji zkusit uvařit, poprvé v životě. Musím tedy říct, že jsem si tak pochutnala, že jsem si musela dokonce i přidat. :)

Křenová omáčka - LC

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
máslo čerstvé 1 lžíce
cibule 1 kus
droždí lahůdkové sušené, tebi 1 lžíce
cuketa 350 g
křen selský, kořen 5 lžic
vývar masový domácí 500 ml
smetana ke šlehání, šlehačka 200 ml
sůl himálajská jemná 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
citronová šťáva, čerstvá 2 lžičky

Postup přípravy

  1. V kastrole jsem rozehřála máslo a přidala drobně nakrájenou cibuli. Na mírném ohni jsem cibuli zpěnila, nesmí zhnědnout, aby omáčka nebyla tmavá. Osmahnutou cibuli jsem posypala lahůdkovým droždím, ještě zlehka opražila, přidala cuketu, část křenu, sůl, pepř, přilila vývar a smetanu a nechala vařit cca 15 minut. Poté jsem vše promixovala tyčovým mixérem. Několikrát jsem ještě po trochách přidala křen a rozmixovala, až tam byl poznat, ale ne příliš. Zkrátka až jsem byla s chutí spokojená. A nejen s chutí, ale i konzistencí. Omáčka nebyla ani příliš hustá, ani řídká, přesně akorát. Ještě jsem omáčku krátce prohřála a nechala vše spojit. Pak jsem kastrol odstavila z ohně a dochutila citrónovou šťávou.

  2. K omáčce jsem zvolila uzené maso a knedlík z bramborové vlákniny. Recept na knedlík zde: https://www.jidelniplan.cz/recepty/lc-knedlik-levnejsi-varianta?filtry=lc%2Bknedlik%3Benergie-na-porci%3A7-16231

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů