Krémové rizoto s pečenou dýní
Když chceme něco bez masa...
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio | 50 g |
vývar zeleninový domácí | 400 ml |
dýně máslová | 350 g |
sýr parmazánového typu | 70 g |
bazalka čerstvá | 10 g |
olivový olej | 0,5 lžičky |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Dýni oloupeme a vydlabeme dužinu. Nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut (podle velikosti kostiček).
-
Rýži podlijeme malým množstvím vývaru, přivedeme k varu. Mícháme a postupně přiléváme vývar, až je rýže měkká. Na konci vaření musí v rýži zůstat trochu tekutiny, abychom dosáhli krémovité konzistence.
-
Do rýže přimícháme 50 g parmezánu, dýni a část bazalky. Dochutíme solí a pepřem. Zbytek parmezánu a bazalky si necháme na ozdobu. Přikryjeme poklicí a necháme zhruba 5 minut dojít.
-
Servírujeme ozdobené lístky bazalky a několika hoblinkami parmezánu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů