
Když chceme něco bez masa...
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 50 g |
50 g |
400 ml |
400 ml |
350 g |
350 g |
70 g |
70 g |
10 g |
10 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dýni oloupeme a vydlabeme dužinu. Nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut (podle velikosti kostiček).
-
Rýži podlijeme malým množstvím vývaru, přivedeme k varu. Mícháme a postupně přiléváme vývar, až je rýže měkká. Na konci vaření musí v rýži zůstat trochu tekutiny, abychom dosáhli krémovité konzistence.
-
Do rýže přimícháme 50 g parmezánu, dýni a část bazalky. Dochutíme solí a pepřem. Zbytek parmezánu a bazalky si necháme na ozdobu.
Přikryjeme poklicí a necháme zhruba 5 minut dojít.
-
Servírujeme ozdobené lístky bazalky a několika hoblinkami parmezánu.
Makronutrienty
58%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 300 kJ | 731 kJ |
Kalorická hodnota | 71,7 kcal | 175 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,72 g
0,979 g |
21,3 g
2,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,872 SVJ | 2,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,43 g
1,63 g |
5,92 g
3,96 g |
Bílkoviny | 3,84 g | 9,36 g |
Sůl | 1,15 g | 2,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů