Máme moc rádi, vše domácí, jen papriky ještě nejsou. Inspirovala jsem se Florentýnou Zatloukalovou a je to dobrota:)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lečo | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Ještě | |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Cibuli si oloupeme a nakrájíme.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
Papriky nakrájíme na nudličky.
-
Ve větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, jemně ji osolte a na středně silném plameni nechte změknout a zprůsvitnět, asi minutu nebo dvě. Občas promíchejte. Jakmile cibule zprůsvitní, přidejte papriky, zvyšte žár plotýnky a zprudka je chvíli opékejte, opět za občasného promíchání.
-
Nakonec přidáme rajčata a společně podusíme asi 10 minut.
Dosolíme dle chuti.
Nyní přijde kouzlo s vejci. Vejce vyklepněte do hrnečku a důkladně rozkloktejte vidličkou se špetkou soli. Lečo přiveďte k varu a vypněte nebo velmi snižte žár plotýnky. Vlijte vajíčka a ihned začněte míchat. Nepřestávejte, dokud se nedostanete k žádoucí hustotě, bude to trvat asi minutu. Čím pozvolněji a šetrněji se ke krémovitosti dostanete, tím lépe, příště už to třeba zvládnete i při více rozehřáté plotýnce, protože poznáte, kdy je nejvyšší čas přestat a lečo odstavit.
-
Kvalitní klobásu si oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme do ještě vroucího leča, aby pustila šťávu.
Podáváme s dušenou cuketou, kedlubnovými bramborami či LC pečivem.
Makronutrienty
18%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 512 kJ | 1 430 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 342 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,57 g
1,37 g |
9,99 g
3,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,357 SVJ | 0,999 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,44 g
3,5 g |
26,4 g
9,77 g |
Bílkoviny | 6,36 g | 17,8 g |
Sůl | 0,917 g | 2,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů