Polévka, kterou nikdy nepohrdneme a máme moc rádi. Již delší dobu jsme ji neměli, a jelikož se mi povedlo sehnat moji oblíbenou bílou ředkev, pórek byl v lednici a květák byl rovněž v zásobě, nebylo co řešit. Kořenové zeleniny mám doma vždy dostatek, a tak se šlo na naši oblíbenou polévku.
- 45m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
40 g |
40 g |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 litr |
1 litr |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na ghí orestujeme pokrájený pórek, zde jsem použila pouze světlou část, přidáme očištěnou pokrájenou petržel, celer, ředkev, na růžičky rozebraný květák, krátce prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme kmín, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Dle potřeby podlijeme vodou.
-
Když je zelenina měkká, rozmixujeme zeleninu dohladka.
Tato polévka může mít celou řadu dalších chutí, pokud máte chuť na kyselou verzi, stačí přikyselit Umeoctem, pokud na jemnější doplníme mandlovým mlékem či pokud tolerujeme mléčné výrobky bílým jogurtem.
Makronutrienty
63%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 85,3 kJ | 321 kJ |
Kalorická hodnota | 20,4 kcal | 76,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,94 g
0,383 g |
11 g
1,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,294 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,819 g
10,6 g |
3,08 g
39,7 g |
Bílkoviny | 0,913 g | 3,43 g |
Sůl | 0,341 g | 1,28 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů