Krémová polévka ze zbylého salátu
Hlávkový salát je jednou z potravin, která nám v lednici zbývá a vadne úplně nejčastěji. Chodíme kolem něj a říkáme si - do salátu už nejde... co s ním. Takový salát ale nemusíte vyhazovat - udělejte si z něj výbornou krémovou polévku. Tentokrát se mi to stalo i s polovinou pórku. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a oba okoralé kousky zeleniny jsem elegantně zachránila:)
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřové sádlo | 1 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
vývar z kostí domácí | 500 ml |
květák | 0,5 kusu |
pórek | 0,5 kusu |
ocet jablečný | 1 lžíce |
hlávkový salát | 1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
sůl | 0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Česnek pokrájíme na plátky, pórek na kousky a společně osmahneme na lžičce sádla nebo oleje. Přilijeme smetanu , domácí vývar, muškátový oříšek a sůl. Vaříme do měkka. Květák rozloupeme na růžičky a v troše vody se lžící jablečného octa uvaříme do měkka. Uvařený květák, salát a uvařený pórkový salát umixujme v blenderu do hladkého krému. Pokud je polévka moc hustá, můžeme ji dle potřeby doplnit květákovým vývarem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů