Hlávkový salát je jednou z potravin, která nám v lednici zbývá a vadne úplně nejčastěji. Chodíme kolem něj a říkáme si - do salátu už nejde... co s ním. Takový salát ale nemusíte vyhazovat - udělejte si z něj výbornou krémovou polévku. Tentokrát se mi to stalo i s polovinou pórku. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a oba okoralé kousky zeleniny jsem elegantně zachránila:)
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 lžíce |
1 lžíce |
3 stroužky |
3 stroužky |
500 ml |
500 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Česnek pokrájíme na plátky, pórek na kousky a společně osmahneme na lžičce sádla nebo oleje. Přilijeme smetanu , domácí vývar, muškátový oříšek a sůl. Vaříme do měkka.
Květák rozloupeme na růžičky a v troše vody se lžící jablečného octa uvaříme do měkka.
Uvařený květák, salát a uvařený pórkový salát umixujme v blenderu do hladkého krému. Pokud je polévka moc hustá, můžeme ji dle potřeby doplnit květákovým vývarem.
Makronutrienty
32%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 266 kJ | 751 kJ |
Kalorická hodnota | 63,5 kcal | 179 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,38 g
0,94 g |
9,55 g
2,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,338 SVJ | 0,955 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,07 g
9,89 g |
14,3 g
27,9 g |
Bílkoviny | 1,98 g | 5,58 g |
Sůl | 0,453 g | 1,28 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů