Krémová polévka z kapusty kadeřavé

MY

Kapusta kadeřavá neboli kadeřávek je výborným zdrojem vápníku v dobře vstřebatelné podobě, který umí tělo výborně využít. Obsahuje dále provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek dále draslík, železo, fosfor, hořčík. Protože výborně odolává mrazům, můžeme ho konzumovat čerstvý během celé zimy. Lehce přemrzlý získává navíc lepší chuť.

Krémová polévka z kapusty kadeřavé

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
kapusta kadeřavá, kadeřávek 100 g
petržel kořenová 0,5 kusu
vývar zeleninový domácí 2 hrnky
mrkev 0,5 kusu
cibule 1 kus
brambory konzumní pozdní 2 kusy
vločky ječné 50 g
sezamový olej 1 lžíce
lněné semínko 1 lžíce
sůl himálajská jemná 1 lžička
kmín mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Na kostičky nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přihodíme k ní na kostky nakrájenou petržel, mrkev, brambory a krátce orestujeme. Přidáme ovesné vločky, kmín a sůl. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí zeleniny cca 18 min. Na posledních 5 minut přihodíme natrhané listy kadeřavé kapusty.

  2. Po uvaření rozmixujeme do hladka. Podáváme posypané loupaným konopným semínkem.

  3. TIP NAVÍC: Použít lze místo kapusty kadeřavé i kapustu hlávkovou nebo růžičkovou. Kadeřávek vařit co nejkratší dobu, aby si udržel vitamíny a minerální látky. Přidání pár lžic rostlinné smetany (např. mandlová nebo ovesná) před podáváním zjemní chuť polévky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů