Krémová polévka z kapusty kadeřavé
Kapusta kadeřavá neboli kadeřávek je výborným zdrojem vápníku v dobře vstřebatelné podobě, který umí tělo výborně využít. Obsahuje dále provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek dále draslík, železo, fosfor, hořčík. Protože výborně odolává mrazům, můžeme ho konzumovat čerstvý během celé zimy. Lehce přemrzlý získává navíc lepší chuť.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kapusta kadeřavá, kadeřávek | 100 g |
petržel kořenová | 0,5 kusu |
vývar zeleninový domácí | 2 hrnky |
mrkev | 0,5 kusu |
cibule | 1 kus |
brambory konzumní pozdní | 2 kusy |
vločky ječné | 50 g |
sezamový olej | 1 lžíce |
lněné semínko | 1 lžíce |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
kmín mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Na kostičky nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přihodíme k ní na kostky nakrájenou petržel, mrkev, brambory a krátce orestujeme. Přidáme ovesné vločky, kmín a sůl. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí zeleniny cca 18 min. Na posledních 5 minut přihodíme natrhané listy kadeřavé kapusty.
-
Po uvaření rozmixujeme do hladka. Podáváme posypané loupaným konopným semínkem.
-
TIP NAVÍC: Použít lze místo kapusty kadeřavé i kapustu hlávkovou nebo růžičkovou. Kadeřávek vařit co nejkratší dobu, aby si udržel vitamíny a minerální látky. Přidání pár lžic rostlinné smetany (např. mandlová nebo ovesná) před podáváním zjemní chuť polévky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů