Krémová polévka z hub a fazolí
Houbová polévka trochu jinak - tentokrát krásně krémová a hutná
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
fazole bílé sterilované | 200 g |
cibule | 0,5 kusu |
žampiony čerstvé | 400 g |
smetana na vaření | 250 ml |
vývar zeleninový domácí | 500 ml |
česnek | 5 stroužků |
olivový olej | 1 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 0,5 lžičky |
hořčice dijonská | 0,5 lžičky |
sojová omáčka | 1 lžíce |
koriandr mletý | 1 lžička |
římský kmín mletý, cumin | 0,25 lžičky |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek nasekáme najemno. Houby nakrájíme na kousky. V receptu jsou žampiony, ale je možné použít i lesní houby, které běžně sbíráte. Vše osmahneme na olivovém oleji dozlatova. Pokud máte rádi, můžete přidat i trochu anglické slaniny. Nakonec přidejte slité fazolky a koření. Vše spolu ještě krátce zarestujte, aby se koření rozvonělo. Přilejte smetanu (lze použít i ta na šlehání) a vodu nebo vývar (lze použít i vývar z kostí) a pomalu vařte asi 15 minut. Dokořeňte podle chuti. Kromě petrželky můžete přidat také šalvěj nebo tymián - záleží, co máte rádi. Část hub a fazolí můžete odložit na ozdobu. Zbytek rozmixujte na hustý krém. Podávejte zdobené sekanou petrželkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů