Houbová polévka trochu jinak - tentokrát krásně krémová a hutná
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
400 g |
400 g |
250 ml |
250 ml |
500 ml |
500 ml |
5 stroužků |
5 stroužků |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek nasekáme najemno.
Houby nakrájíme na kousky. V receptu jsou žampiony, ale je možné použít i lesní houby, které běžně sbíráte.
Vše osmahneme na olivovém oleji dozlatova. Pokud máte rádi, můžete přidat i trochu anglické slaniny.
Nakonec přidejte slité fazolky a koření. Vše spolu ještě krátce zarestujte, aby se koření rozvonělo. Přilejte smetanu (lze použít i ta na šlehání) a vodu nebo vývar (lze použít i vývar z kostí) a pomalu vařte asi 15 minut. Dokořeňte podle chuti. Kromě petrželky můžete přidat také šalvěj nebo tymián - záleží, co máte rádi.
Část hub a fazolí můžete odložit na ozdobu. Zbytek rozmixujte na hustý krém. Podávejte zdobené sekanou petrželkou.
Makronutrienty
47%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 299 kJ | 717 kJ |
Kalorická hodnota | 71,5 kcal | 171 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,57 g
1,34 g |
15,8 g
3,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,657 SVJ | 1,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,81 g
2,23 g |
9,14 g
5,35 g |
Bílkoviny | 3,64 g | 8,73 g |
Sůl | 9,3 g | 22,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů