Patizon není příliš využívaná zelenina. Přitom si z něj můžete, díky jeho houbové příchuti, vykouzlit spousty lahodných pokrmů. Jedním z nich je právě tato lahodná polévka.
- 20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
800 g |
800 g |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Patizon oloupeme, vykrájíme semínka, nakrájíme na kostičky. Uvaříme v cca ¾ l vody do měkka. Mladý patizon se loupat nemusí. Slupka se uvaří.
-
Ve studeném mléce rozmícháme mouku, přilijeme do polévky, osolíme a povaříme.
-
Polévku rozmixujeme, přidáme kudrnku a necháme lehce přejít varem.
-
Polévka je velmi jemná, chutná po patizonu a kudrnce. Kdo má raději výraznější chuť, může patizon uvařit ve vývaru nebo polévku dochutit polévkovým kořením.
Makronutrienty
75%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 128 kJ | 303 kJ |
Kalorická hodnota | 30,6 kcal | 72,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,22 g
2,55 g |
14,7 g
6,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,622 SVJ | 1,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,23 g
0,076 g |
0,545 g
0,18 g |
Bílkoviny | 1,8 g | 4,27 g |
Sůl | 1,44 g | 3,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů