K domácemu chlebíku, na ktorý recept som vám sem hodila včera, patrí aj dobrá polievka.
My sme usúdili, že k cukete bude výborne pasovať hrášok - a tak vznikla táto super krémová hrášková polievka - prevoňaná čerstvou bazalkou a citrónkovou šťavou .
Na jej varenie nám poslúžil skvelý MioMat @miomatsk ktorý nám inak perfektne funguje už cez dva roky (dúfam, že to nezakríknem, ale rovnako si ju môžete spraviť pomocou ponorného mixéru aj v klasickom hrnci.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
400 g |
400 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuľu spolu s batátom očistíme a nakrájame nadrobno. Hrášok predtým, než ho dáme do MioMatu, musíme nechať čiastočne rozmraziť.
-
Všetky uvedené ingrediencie vložíme do MioMatu, zalejeme vodou a spustíme polievkový režim. Pre zachovanie všetkých potrebných výživných látok môžeme ale olej do polievky pridať až po jej uvarení.
-
Pri klasickom varení zeleninu najprv orestujeme na oleji, zalejeme ju vodou, polievku ochutíme, a keď je zelenina uvarená, vrhneme sa na mixovanie.
Makronutrienty
66%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 538 kJ | 1 980 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 473 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,5 g
3,45 g |
60,9 g
12,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,65 SVJ | 6,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,52 g
0,405 g |
16,6 g
1,49 g |
Bílkoviny | 4 g | 14,7 g |
Sůl | 0,823 g | 3,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů