
Sytá tradiční polévka, typická pro zimní období.
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
měla jsem 2 hrnky uvařených 200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
30 g |
30 g |
3 kusy |
3 kusy |
700 ml |
700 ml |
200 g |
200 g |
Krutony | |
žitný semínkový chleba 150 g |
150 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V hrnci osmahneme nadrobno nakrájený špek, přidáme cibuli , celer a orestujeme. Pak přidáme fazole , česnek, sůl a zalijeme vývarem. Povaříme, rozmixujeme a vlijeme smetanu.
Žitný chléb nakrájíme na malé kostičky, dáme na plech s pečícím papírem a vložíme na chvíli do trouby. Pak promícháme s nasekanou petrželkou.
Makronutrienty
58%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 441 kJ | 1 535 kJ |
Kalorická hodnota | 105 kcal | 367 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,3 g
1,5 g |
42,7 g
5,23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,23 SVJ | 4,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,8 g
2,45 g |
16,7 g
8,53 g |
Bílkoviny | 4,1 g | 14,3 g |
Sůl | 0,705 g | 2,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů