Tato krémová polévka je velice lahodná a sytá, úžasně vypadá a zkrátka si ji hned zamilujete. Můžete ji podávat v malém množství jako první chod nebo i samostatně jako hlavní jídlo. Jen si dejte pozor, abyste v průběhu přípravy polévky nesnědli všechnu pečenou cizrnu s květákem dřív, než z nich stihne být polévka.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Krém | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
150 g |
150 g |
8 kusů |
8 kusů |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
500 ml |
500 ml |
Navrch | |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte den předem, slijte propláchněte a uvařte do měkka.
Květák omyjte, rozdělte ho na jednotlivé růžičky a dejte je na plech spolu s uvařenou cizrnou a oloupynými stroužky česneku. Vše zakápněte olivovým olejem, osolte a okořeňte sladkou paprikou, čerstvě drceným pepřem a římským kmínem (toho dejte spíše méně, je velmi aromatický a mohl by přebít by chuť ostatních surovin). Směs pečte 30-45 minut při 180 °C dokud květák lehce nezezlátne.
-
V hrnci rozehřejte trochu oleje a opečte na něm na kostičky nakrájené brambory. Přilijte vodu či zeleninový vývar vařte brambory dokud nezměknou. Když jsou brambory měkké, odstavte je z ohně a přidejte upečenou směs květáku a cizrnu (část nechte bokem na servírování). Vše přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný krém vraťte do hrnce, dle potřeby nařeďte vodou či zeleninovým vývarem a dosolte.
Krém servírujte zaprášený sladkou paprikou a čerstvě drceným pepřem, zakápnutý rostlinnou smetanou a posypaný pečenou cizrnou s květákem.
Makronutrienty
72%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 322 kJ | 1 241 kJ |
Kalorická hodnota | 77 kcal | 297 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,2 g
1,54 g |
50,9 g
5,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,32 SVJ | 5,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,93 g
0,812 g |
7,44 g
3,13 g |
Bílkoviny | 3,15 g | 12,1 g |
Sůl | 0,501 g | 1,93 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů