Tenhle recept se bude hodit každému, kdo, stejně jako já, začne uklízet v mrazáku, ve sklepě nebo třeba v ledničce a objeví tu hrstku ostružin, tu krabičku rybízu, v košíku pár švestek a v lednici třeba načatý broskvový kompot...
Zpracovat se dá během okamžiku naprosto jakékoliv ovoce.
- 35m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
350 g |
350 g |
70 g |
70 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
70 g |
70 g |
1 kus |
1 kus |
7 lžic |
7 lžic |
Navrch | |
1 kg |
1 kg |
Drobenka | |
8 lžic |
8 lžic |
8 lžic |
8 lžic |
60 g |
60 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a poté přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Pomocí rukou zpracujeme nejdříve v míse a poté na pracovní desce hladké těsto a můžeme ihned malým válečkem rozválet na tukem vymazaný velký plech s nízkým okrajem.
-
Hustě poklademe ovocem, případně můžeme podle chuti zasypat vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a pečeme asi 25 minut na 170 stupňů.
-
Drobenka: 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic moučkového cukru, 60g tuku (dala jsem Heru, ale klidně můžete použít i máslo), 1 lžička prášku do pečiva (lze vynechat, ale s jeho použitím je drobenka křehčí). Vše pouze rukama pěkně "užmouláme" :D
Makronutrienty
78%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 811 kJ | 639 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 153 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,6 g
12,7 g |
25,7 g
9,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,26 SVJ | 2,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,95 g
2,44 g |
4,7 g
1,93 g |
Bílkoviny | 3,35 g | 2,64 g |
Sůl | 0,438 g | 0,346 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů