Jsou naprosto skvělé, křupavé, kváskově navinulé, prostě dokonalé! Je to vlastně jako byste chroupali JEN chlebovou kůrku, a pěkně vypečenou. Stává se to málokdy, v tomhle případě jsem se sebou ale maximálně spokojená a celý den se ukájím pocitem naprosté satisfakce!
- 3h
- 30 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
230 g |
230 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Do projetého kvásku přidejte máslo, sůl (koření či semínka) a postupně zamíchávejte mouku. Přidejte tolik mouky, aby z těsta byla hmota zhruba o konzistenci Play dough plastelíny (zde mají matky na mateřské nepopiratelnou východu, pak že to k ničemu nebude, hah!). Nehnětejte zbytečně moc.
-
Dejte těsto na noc nebo den (nebo aspoň pár hodin) do lednice uzrát. Jednak se chuťově posune a za další se bude s chladným těstem líp pracovat.
-
Nejlépe na silikonovou podložku (příp. by to asi šlo i s pečícími papíry) si nasypte a rozetřete něco žitné mouky, uhňácejte z poloviny těsta váleček a ten rozválejte na co nejtenčejčí obdélník. Ano, přímo na podložce. Fakt ale co nejtenčí, mluvím tak o 1-1,5 mm. Překvapilo mě, že to nebyl až takový problém, s občasným pomoučněním válečku nebo i povrchu placky to šlo krásně. Pokud budete vrstva silnější, riskujete po upečení nutnost navštívit vašeho implantologa.
-
Plát nakrájejte tupějším nožem nebo kolečkem na pizzu na kousky, po jakých vaše srdce prahne. Strčte plechy do igelitky a nechte zhruba hodinku odpočívat. Já ještě plát lehce porosila vodou, ale to půjde asi vynechat. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C.
-
Důležitý krok - vyndejte plech z igelitky. Plát těsta ještě lehounce posolte, a šup s ním do trouby. Já jsem i lehce zapařila (troubu), stejně jako když peču chleba. Pečte do požadovaného odstínu. Čím víc barvy, tím chrumkavější chlebíčky budou a, upřímně, i o to chutnější. Je pravděpodobné, že se vám plát nepodařilo vyválet na stejnou tloušťku. Já vím, já vím,snažili jste se, přestaňte fňukat... To znamená, že se budou kraje péct rychleji, než střed (aspoň u mě tomu tak bylo), ale vzhledem k tomu, že se jednotlivé kousky od sebe skoro samy při pečení oddělí, není problém kraje během pečení z plechu odebrat a zbytek dopéct podle potřeby. Já pekla naše skoro půl hodiny. Tak, a máte to. Nechte vychladnout a chroupejte, miláčkové, chroupejte.
Makronutrienty
82%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 413 kJ | 250 kJ |
Kalorická hodnota | 338 kcal | 59,7 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
67,7 g
2,63 g |
12 g
0,464 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,77 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,25 g
1,86 g |
0,928 g
0,328 g |
Bílkoviny | 9,27 g | 1,64 g |
Sůl | 3,03 g | 0,535 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů