KŘEHKÉ, ŽITNÉ, CELOZRNNÉ, A JEŠTĚ KE VŠEMU KVÁSKOVÉ, CHLEBÍČKY

Nuselská kuchta

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

KŘEHKÉ, ŽITNÉ, CELOZRNNÉ, A JEŠTĚ KE VŠEMU KVÁSKOVÉ, CHLEBÍČKY

Jsou naprosto skvělé, křupavé, kváskově navinulé, prostě dokonalé! Je to vlastně jako byste chroupali JEN chlebovou kůrku, a pěkně vypečenou. Stává se to málokdy, v tomhle případě jsem se sebou ale maximálně spokojená a celý den se ukájím pocitem naprosté satisfakce!

Postup přípravy

  1. Do projetého kvásku přidejte máslo, sůl (koření či semínka) a postupně zamíchávejte mouku. Přidejte tolik mouky, aby z těsta byla hmota zhruba o konzistenci Play dough plastelíny (zde mají matky na mateřské nepopiratelnou východu, pak že to k ničemu nebude, hah!). Nehnětejte zbytečně moc.

  2. Dejte těsto na noc nebo den (nebo aspoň pár hodin) do lednice uzrát. Jednak se chuťově posune a za další se bude s chladným těstem líp pracovat.

  3. Nejlépe na silikonovou podložku (příp. by to asi šlo i s pečícími papíry) si nasypte a rozetřete něco žitné mouky, uhňácejte z poloviny těsta váleček a ten rozválejte na co nejtenčejčí obdélník. Ano, přímo na podložce. Fakt ale co nejtenčí, mluvím tak o 1-1,5 mm. Překvapilo mě, že to nebyl až takový problém, s občasným pomoučněním válečku nebo i povrchu placky to šlo krásně. Pokud budete vrstva silnější, riskujete po upečení nutnost navštívit vašeho implantologa.

  4. Plát nakrájejte tupějším nožem nebo kolečkem na pizzu na kousky, po jakých vaše srdce prahne. Strčte plechy do igelitky a nechte zhruba hodinku odpočívat. Já ještě plát lehce porosila vodou, ale to půjde asi vynechat. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C.

  5. Důležitý krok - vyndejte plech z igelitky. Plát těsta ještě lehounce posolte, a šup s ním do trouby. Já jsem i lehce zapařila (troubu), stejně jako když peču chleba. Pečte do požadovaného odstínu. Čím víc barvy, tím chrumkavější chlebíčky budou a, upřímně, i o to chutnější. Je pravděpodobné, že se vám plát nepodařilo vyválet na stejnou tloušťku. Já vím, já vím,snažili jste se, přestaňte fňukat... To znamená, že se budou kraje péct rychleji, než střed (aspoň u mě tomu tak bylo), ale vzhledem k tomu, že se jednotlivé kousky od sebe skoro samy při pečení oddělí, není problém kraje během pečení z plechu odebrat a zbytek dopéct podle potřeby. Já pekla naše skoro půl hodiny. Tak, a máte to. Nechte vychladnout a chroupejte, miláčkové, chroupejte.

    Důležitý krok - vyndejte plech z igelitky. Plát těsta ještě lehounce posolte, a šup s ním do trouby. Já jsem i lehce zapařila (troubu), stejně jako když peču chleba. Pečte do požadovaného odstínu. Čím víc barvy, tím chrumkavější chlebíčky budou a, upřímně, i o to chutnější. Je pravděpodobné, že se vám plát nepodařilo vyválet na stejnou tloušťku. Já vím, já vím,snažili jste se, přestaňte fňukat... To znamená, že se budou kraje péct rychleji, než střed (aspoň u mě tomu tak bylo), ale vzhledem k tomu, že se jednotlivé kousky od sebe skoro samy při pečení oddělí, není problém kraje během pečení z plechu odebrat a zbytek dopéct podle potřeby. Já pekla naše skoro půl hodiny. Tak, a máte to. Nechte vychladnout a chroupejte, miláčkové, chroupejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte