Kraslický chleba

Michaela Rau

Od dětství jsem milovala místní kváskový chleba. Vždycky jsme se sestrou oříraly kůrku už cestou z obchodu a občas se stalo, ta tak čtvrtka prostě cestou padla za vlast a my musely znova. A tak, když jsem začala s kváskováním, bylo nad slunce jasné, že se prostě musím pokusit o ten "náš". Chtělo to pár pokusů, trochu bádání, než jsem si chleba poladila k obrazu svému.

Kraslický chleba

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
kvásek 20 g
chlebová mouka žitná 150 g
voda 150 ml
kvásek 320 g
chlebová mouka pšeničná 225 g
chlebová mouka žitná 200 g
voda 245 ml
kmín celý 2 lžičky
sůl 2 lžičky

Postup přípravy

  1. - jako první si - tak 10-12 hodin před plánovaným zaděláním těsta připravte rozkvas - já ho většinou dělám večer s tím, že se základ přes noc rozkvasí a ráno zadělávám těsto - z mateřského (základního) kvásku ve sklenici odeberte cca 30 g - máte-li méně, nevadí, dejte tak, aby vám ve sklenici něco maličko zbylo - odvážený kvásek smíchejte s žitnou moukou a vodou na rozkvas - směs bude připomínat hodně hustou kaši - tento rozkvas zakryjte potravinářskou fólií nebo igelitem a nechte na lince stát 10-12 hodin

  2. - základní kvásek, který vám zbyl ve sklenici, dokrmte 25 g žitné mouky a 25 g vody, rozmíchejte, pak skleničku zase přikryjte ustřiženým kouskem látky, přichyťte gumičkou a dejte odpočívat do lednice (tam může v klidu spát až týden nebo prostě do dalšího pečení) - po uplynutí 10 - 12 hodin si zadělejte finálové těsto - v míse smíchejte rozkvas s vodou a přidejte obě mouky - kdo chce, nechá těsto projít autolýzou (vody se k mouce přidá jenom 100 ml, nahrubo umíchané těsto se nechá cca 30-40 minut stát bez soli, pak teprve se přidá sůl, kmín a 25 ml vody) - kdo nechce těsto autolyzovat, přidá rovnou do těsta i sůl a kmín - výsledná konzistence by měla být podobná klasickému kynutému těstu, nemělo by být příliš řídké, ale může se lehce lepit - těsto pořádně v míse propracujte - kdo má robota, má ulehčenou práci - hotové těsto zakryjte, po hodině v míse přeložte, zakryjte igelitem a nechte další 1 h kynout

  3. - vykynuté těsto na vále prohněťte a stočte do ošatky - před vložením těsta do ošatky ho ze všech stran potřu pohankovou moukou, pak není potřeba vysypávat ošatku - ošatku zabalte do igelitové tašky a nechte kynout - kdo nemá ošatku, může si pohankovou nebo žitnou moukou "vymazat" utěrku, tu dát do cedníku a těsto nechat kynout takto - podle teploty v místnosti nechte kynout zhruba 2-3 hodiny, dobu kynutí musíte odhadnout podle teploty v místnosti a případně se řídit prstovým testem, podle kterého poznáte, za máte těsto dostatečně vykynuté - pokud do chleba u kraje ošatky lehce dloubnete a těsto se vrátí v důlku příliš rychle, ještě chce čas

  4. - cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte rozpálit troubu na 250°C a vložte dospodu na mřížku starší plech (na ten budete lít vodu - zapařovat) a také plech, na kterém budete péct - otevřete troubu, vysuňte plech a z ošatky vyklopte chleba - na plech u dna trouby rychle chrstněte vodu z hrnku a troubu ihned uzavřete

  5. - v maximálně rozpálené troubě pečte 15 minut, poté troubu odvětrejte - pozor při otevírání, abyste nedostali facku od páry - vyndejte plech ze dna trouby, teplotu stáhněte na 190°C a dopečte dalších zhruba 30 minut - správně upečený chléb při poklepu na spodek dutě "zvoní"

  6. - hotový chléb nechte v klidu vychladnout na mřížce a zvědavci můžou tak po hodině nakrojit

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů