Od dětství jsem milovala místní kváskový chleba. Vždycky jsme se sestrou oříraly kůrku už cestou z obchodu a občas se stalo, ta tak čtvrtka prostě cestou padla za vlast a my musely znova. A tak, když jsem začala s kváskováním, bylo nad slunce jasné, že se prostě musím pokusit o ten "náš". Chtělo to pár pokusů, trochu bádání, než jsem si chleba poladila k obrazu svému.
- 4h:15m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
20 g |
20 g |
150 g |
150 g |
150 ml |
150 ml |
Těsto | |
myslí se komplet rozkvas 320 g |
320 g |
225 g |
225 g |
200 g |
200 g |
245 ml |
245 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
- jako první si - tak 10-12 hodin před plánovaným zaděláním těsta připravte rozkvas - já ho většinou dělám večer s tím, že se základ přes noc rozkvasí a ráno zadělávám těsto
- z mateřského (základního) kvásku ve sklenici odeberte cca 30 g - máte-li méně, nevadí, dejte tak, aby vám ve sklenici něco maličko zbylo
- odvážený kvásek smíchejte s žitnou moukou a vodou na rozkvas - směs bude připomínat hodně hustou kaši
- tento rozkvas zakryjte potravinářskou fólií nebo igelitem a nechte na lince stát 10-12 hodin
-
- základní kvásek, který vám zbyl ve sklenici, dokrmte 25 g žitné mouky a 25 g vody, rozmíchejte, pak skleničku zase přikryjte ustřiženým kouskem látky, přichyťte gumičkou a dejte odpočívat do lednice (tam může v klidu spát až týden nebo prostě do dalšího pečení)
- po uplynutí 10 - 12 hodin si zadělejte finálové těsto - v míse smíchejte rozkvas s vodou a přidejte obě mouky - kdo chce, nechá těsto projít autolýzou (vody se k mouce přidá jenom 100 ml, nahrubo umíchané těsto se nechá cca 30-40 minut stát bez soli, pak teprve se přidá sůl, kmín a 25 ml vody)
- kdo nechce těsto autolyzovat, přidá rovnou do těsta i sůl a kmín - výsledná konzistence by měla být podobná klasickému kynutému těstu, nemělo by být příliš řídké, ale může se lehce lepit
- těsto pořádně v míse propracujte - kdo má robota, má ulehčenou práci
- hotové těsto zakryjte, po hodině v míse přeložte, zakryjte igelitem a nechte další 1 h kynout
-
- vykynuté těsto na vále prohněťte a stočte do ošatky - před vložením těsta do ošatky ho ze všech stran potřu pohankovou moukou, pak není potřeba vysypávat ošatku
- ošatku zabalte do igelitové tašky a nechte kynout - kdo nemá ošatku, může si pohankovou nebo žitnou moukou "vymazat" utěrku, tu dát do cedníku a těsto nechat kynout takto
- podle teploty v místnosti nechte kynout zhruba 2-3 hodiny, dobu kynutí musíte odhadnout podle teploty v místnosti a případně se řídit prstovým testem, podle kterého poznáte, za máte těsto dostatečně vykynuté - pokud do chleba u kraje ošatky lehce dloubnete a těsto se vrátí v důlku příliš rychle, ještě chce čas
-
- cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte rozpálit troubu na 250°C a vložte dospodu na mřížku starší plech (na ten budete lít vodu - zapařovat) a také plech, na kterém budete péct
- otevřete troubu, vysuňte plech a z ošatky vyklopte chleba
- na plech u dna trouby rychle chrstněte vodu z hrnku a troubu ihned uzavřete
-
- v maximálně rozpálené troubě pečte 15 minut, poté troubu odvětrejte - pozor při otevírání, abyste nedostali facku od páry
- vyndejte plech ze dna trouby, teplotu stáhněte na 190°C a dopečte dalších zhruba 30 minut
- správně upečený chléb při poklepu na spodek dutě "zvoní"
-
- hotový chléb nechte v klidu vychladnout na mřížce a zvědavci můžou tak po hodině nakrojit
Makronutrienty
88%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 968 kJ | 804 kJ |
Kalorická hodnota | 231 kcal | 192 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
51,6 g
0,37 g |
42,9 g
0,307 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,16 SVJ | 4,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,04 g
0,103 g |
0,866 g
0,085 g |
Bílkoviny | 6,02 g | 5 g |
Sůl | 0,929 g | 0,771 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů