Kralupská bábovka
Česká kuchyňa je pre mňa veľkou inšpiráciou a je mi veľmi blízka, keďže sme kedysi tvorili jeden spoločný štát. Recept na túto bábovku pochádza ešte z pred prvou svetovou vojnou. V tom čase túto bábovku piekli slávnostne každú nedeľu.
- 1h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
droždí kostka | 1 kus |
mléko | 125 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
cukr krystal | 3 lžíce |
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta | 150 g |
máslo | 170 g |
cukr moučka | 150 g |
cukr vanilkový | 1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá | 1 lžička |
vaječný žloutek | 5 kusů |
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta | 200 g |
rozinky sušené | 30 g |
mandle drcené | 30 g |
kandované ovoce | 30 g |
strouhanka | 2 lžíce |
cukr moučka | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
v mise zmiešame všetky suroviny na kvások a necháme ho minimálne 15 minút napeniť
-
maslo asi 10 minút miešame s práškovým cukrom a citrusovou kôrou
-
jeden po druhom zapracujeme žĺtky
-
pridáme kvások, preosiatu múku a dobre vymiešame
-
vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie
-
formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou
-
vlejeme do nej cesto a necháme kysnúť 20-30 minút
-
pečieme cca. 45 minút v predohriatej rúre na 170°C
-
po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů