Kralupská bábovka

Zemislava

Česká kuchyňa je pre mňa veľkou inšpiráciou a je mi veľmi blízka, keďže sme kedysi tvorili jeden spoločný štát. Recept na túto bábovku pochádza ešte z pred prvou svetovou vojnou. V tom čase túto bábovku piekli slávnostne každú nedeľu.

Kralupská bábovka

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
droždí kostka 1 kus
mléko 125 ml
smetana ke šlehání, šlehačka 200 ml
cukr krystal 3 lžíce
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta 150 g
máslo 170 g
cukr moučka 150 g
cukr vanilkový 1 lžíce
citronová kůra sušená mletá 1 lžička
vaječný žloutek 5 kusů
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta 200 g
rozinky sušené 30 g
mandle drcené 30 g
kandované ovoce 30 g
strouhanka 2 lžíce
cukr moučka 2 lžíce

Postup přípravy

  1. v mise zmiešame všetky suroviny na kvások a necháme ho minimálne 15 minút napeniť

  2. maslo asi 10 minút miešame s práškovým cukrom a citrusovou kôrou

  3. jeden po druhom zapracujeme žĺtky

  4. pridáme kvások, preosiatu múku a dobre vymiešame

  5. vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie

  6. formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou

  7. vlejeme do nej cesto a necháme kysnúť 20-30 minút

  8. pečieme cca. 45 minút v predohriatej rúre na 170°C

  9. po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů