Česká kuchyňa je pre mňa veľkou inšpiráciou a je mi veľmi blízka, keďže sme kedysi tvorili jeden spoločný štát. Recept na túto bábovku pochádza ešte z pred prvou svetovou vojnou. V tom čase túto bábovku piekli slávnostne každú nedeľu.
- 1h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Suroviny na kvások | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
125 ml |
125 ml |
200 ml |
200 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta 150 g |
150 g |
Suroviny na cesto | |
170 g |
170 g |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
5 kusů |
5 kusů |
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta 200 g |
200 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
v mise zmiešame všetky suroviny na kvások a necháme ho minimálne 15 minút napeniť
-
maslo asi 10 minút miešame s práškovým cukrom a citrusovou kôrou
-
jeden po druhom zapracujeme žĺtky
-
pridáme kvások, preosiatu múku a dobre vymiešame
-
vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie
-
formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou
-
vlejeme do nej cesto a necháme kysnúť 20-30 minút
-
pečieme cca. 45 minút v predohriatej rúre na 170°C
-
po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom
Makronutrienty
62%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 588 kJ | 2 527 kJ |
Kalorická hodnota | 379 kcal | 604 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
43 g
19,8 g |
68,5 g
31,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,3 SVJ | 6,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,5 g
11,1 g |
32,6 g
17,6 g |
Bílkoviny | 6,39 g | 10,2 g |
Sůl | 0,068 g | 0,108 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů