KRÁLÍK PEČENÝ NA CIBULI A ČESNEKU

Danula

Ačkoliv je neděle, já nezahálím. A ani moje trouba dneska nezahálela. Hned po bábovce se tam až do oběda "povaloval" králíček...

KRÁLÍK PEČENÝ NA CIBULI A ČESNEKU

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
králičí stehno zadní 4 kusy
špek 100 g
cibule 1 kus
česnek stroužky 6 kusů
sůl 4 špetky
pepř černý mletý 2 špetky
kmín drcený 1 lžička
máslo čerstvé 2 lžíce
vývar masový domácí 400 ml
cibule 0,5 kusu
česnek stroužky 3 kusy
mražený špenát listový, řezaný 400 g
mléko polotučné 1,5% tuku 0,5 hrnku
olej řepkový 1 lžíce
sůl 1 špetka
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření 1 lžička
polohrubá mouka pšeničná 4 lžíce
brambory vařené ve slupce 500 g
pšeničná mouka hrubá 200 g
jemná krupice, dětská krupička 50 g
vajíčka 1 kus
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Cibuli a česnek vsypeme do pekáče. Maso prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran důkladně osolíme a opepříme a uložíme do pekáče k cibuli. Na každou porci masa dáme kousek másla, lehce posypeme kmínem, podlijeme a přiklopené pečeme v troubě doměkka. Pak odklopíme a dopečeme do barvy. Pekla jsem na 160 stupňů cca 2 hodinky.

  2. Špenát: Už nějaký čas používám při přípravě trochu jiný postup než jak ho vařívala moje maminka a takto připravený nám moc chutná. Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.

  3. Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!

  4. Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů