KRÁLÍK PEČENÝ NA CIBULI A ČESNEKU
Ačkoliv je neděle, já nezahálím. A ani moje trouba dneska nezahálela. Hned po bábovce se tam až do oběda "povaloval" králíček...
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
králičí stehno zadní | 4 kusy |
špek | 100 g |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 6 kusů |
sůl | 4 špetky |
pepř černý mletý | 2 špetky |
kmín drcený | 1 lžička |
máslo čerstvé | 2 lžíce |
vývar masový domácí | 400 ml |
cibule | 0,5 kusu |
česnek stroužky | 3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný | 400 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,5 hrnku |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření | 1 lžička |
polohrubá mouka pšeničná | 4 lžíce |
brambory vařené ve slupce | 500 g |
pšeničná mouka hrubá | 200 g |
jemná krupice, dětská krupička | 50 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek vsypeme do pekáče. Maso prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran důkladně osolíme a opepříme a uložíme do pekáče k cibuli. Na každou porci masa dáme kousek másla, lehce posypeme kmínem, podlijeme a přiklopené pečeme v troubě doměkka. Pak odklopíme a dopečeme do barvy. Pekla jsem na 160 stupňů cca 2 hodinky.
-
Špenát: Už nějaký čas používám při přípravě trochu jiný postup než jak ho vařívala moje maminka a takto připravený nám moc chutná. Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
-
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů