Košíčky (pracny, plněné rohlíčky - bez lepku, bez vajec, bez mléčných složek, bez soji)
No a tak vám mohu konečně přestavit hned tři recepty. Základ těsta je vždy stejný, ale variace chutí, které vznikly jsou neskutečné a máme hned úsporu i v čase, kdy z jednoho těsta vykouzlíme hned 3 druhy cukroví. Musím říct, že náplň do košíčků je naprostá bomba, manžel košíčky miluje a byl nadmíru spokojený což je obrovský úspěch, určitě vyzkoušejte nebudete litovat. www.navlnechuti.cz
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
datle sušené | 73 g |
ořechy vlašské mleté | 60 g |
máslo přepuštěné, ghí | 80 g |
panela, třtinová šťáva sušená | 60 g |
vanilka lusk mletá | 1 lžička |
mouka pohanková hladká | 180 g |
máslo přepuštěné, ghí | 3 lžíce |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
ořechy vlašské | 1 hrst |
cukr moučka | 1 lžíce |
čokoláda hořká na vaření | 30 g |
kokosový olej | 1 lžíce |
ořechy vlašské | 10 kusů |
Postup přípravy
-
Předem namočené datle dáme do vyšší nádoby, přidáme Ghí, panelu, mleté vlašské ořechy, vanilku vše společně našleháme tyčovým mixére, následně vzniklou směs přendáme na pracovní podložku, postupně přisypeme pohankovou mouku a vše důkladně propracujeme. Vzniklé těsto dáme do igelitového sáčku a necháme uležet nejlépe do druhého dne.
-
Těsto před zpracováním necháme hodinku stát při pokojové teplotě, následně naplníme do námi zvolených formiček na pracny, rohlíčky či košíčky, naskládáme na plech, pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak takže je třeba hlídat, dáváme pozor, aby se těsto nepřesušilo. Pokud s bezlepkovým těstem začínáme, není na škodu péct pod pečícím papírem, těsto se tak rychle nevysušuje. Jakmile chytnou lehký nádech do zlatova ven s nimi, poznáte to, já se většinou řídím vůní, jak zavoní jdou ven. Těsto ve formičkách necháme vychladnout až následně vyklepneme z formiček.
-
V případě, že jsme se pustili do košíčků, vezmeme část upečeného těsta, je jedno jestli si rozválíme košíčky, pracny nebo rohlíčky, těsto je stejné a variabilní, přidáme nasekané vlašské ořechy, rum, sladidlo a námi zvolený tuk, promícháme, naplníme košíky, které dáme zachladit, mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření a následně košíčky čokoládou polijeme, ozdobíme vlašskými ořechy. Plněné rohlíčky i košíčky uchováváme v lednici či chladu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů