Další výborné pečivo bez zbytečných sacharidů.
- 1h:50m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
250 ml |
250 ml |
1 lžička |
1 lžička |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
15 g |
15 g |
20 g |
20 g |
120 g |
120 g |
40 g |
40 g |
10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do 100g mírně ohřátého podmáslí přidáme lžičku medu nebo cukru a rozdrobené droždí. Necháme vytvořit kvásek. Promícháme všechny ostatní ingredience, semínka lehce podrcená, otruby umleté najemno. Koření podle chuti, koupené chlebové, nebo umletý koriandr a fenykl, popřípadě kmín. Po vzejití kvásku smícháme vše dohromady i se zbylým podmáslím. Tuhost těsta regulujeme buď přidáním semínek, nebo vlažné vody. Necháme půl hodiny kynout na teplém místě, pak rozdělíme na 6 válečků. Dáme buď do formy, nebo na plech, potřeme vodou nebo vejcem a posypeme mákem, semínky, solí atd. Znovu necháme 20-25 minut kynout a pak pečeme v horkovzdušné troubě na 160, v normální 180 do zlatova.
-
Cukr tady slouží jako potrava pro kvasnice, v procesu se rozloží na alkohol a oxid uhličitý, proto je pro kynutí povolený i v LC.
Makronutrienty
35%
54%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 905 kJ | 564 kJ |
Kalorická hodnota | 216 kcal | 135 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,3 g
2,19 g |
10,8 g
1,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,73 SVJ | 1,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,85 g
0,97 g |
3,64 g
0,605 g |
Bílkoviny | 26,6 g | 16,6 g |
Sůl | 1,28 g | 0,797 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů