Kdysi jsem svůj první kávový likér dělala podle receptu z jiného blogu, ale postupně jsem měnila poměr surovin a vyzkoušela jiné druhy koření. A tak z toho vznikl vlastně úplně jiný kořeněný kávový likér než ten původní.
- 10m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 ml |
500 ml |
Nejlépe karamelová nebo gold verze ... pokud můžete cukr, použijte kokosový 100 g |
100 g |
Ideálně s chuťovými tóny karamelu a čokolády 15 g |
15 g |
20 kuliček |
20 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kusů |
5 kusů |
5 kusů |
5 kusů |
Chuťově příjemnější je skořice cejlonská 2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Vodku nalijeme do větší láhve a přidáme k ní ostatní suroviny. Láhev dobře uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě na tmavším místě alespoň 4 až 6 týdnů, občas protřepeme, aby se sladidlo rozpustilo.
-
Poté přecedíme přes jemné sítko, likér přelijeme do láhve a skladujeme v ledničce. Podáváme ho s ledem samotný nebo s trochou smetany či mandlového nebo kokosového „mléka“.
Makronutrienty
88%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 860 kJ | 549 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 131 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,31 g
0,046 g |
5,94 g
0,029 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,931 SVJ | 0,594 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,542 g
0 g |
0,346 g
0 g |
Bílkoviny | 0,675 g | 0,431 g |
Sůl | 6,52 g | 4,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů