Kořeněné muffiny s dýní

Qualíkovo

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Kořeněné muffiny s dýní

Už loni jsem se chystala upéct muffinky s názvem dýňové. Tehdy jsem však ještě nebyla takový maniak, a tak na ně nedošlo. Před pár dny jsem si však na ně vzpomněla a nakonec jsem se k nim i dostala. A rozhodně nelituji. Moje děti sice moc nenadchly, přece jen jsou dosti kořeněné, ale dospělým se určitě zavděčíte. Můžete zkusit i další experimenty s moukou, případně přimíchat oříšky, já bych volila vlašské, ale ne moc. Každopádně snězte muffiny co nejdříve, dýně je uvnitř trochu vlhká, takže nejlepší jsou ještě teplé. Dobrou chuť!

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme dýni. Kompotovanou necháme co nejvíce okapat, čerstvou oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě s cukrem a skořicí. (Skořici lépe celou, cukru podle chuti.) Uvařte jí tak, ať nemáte bláto, ale není tvrdá, prostě tak akorát. Necháme vychladnout a okapat.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C.

  3. V míse si smícháme vejce, cukr, olej, koření, dýni a jedlou sodu. Odměříme si mouku s práškem do pečiva a přisypeme jí k tekuté směsi, promícháme. Plníme košíčky či formičky na muffiny. (Kovové vymažeme, papírové a silikonové ne.) Pečeme cca 25 minut, tentokrát bych řekla, že je lepší malinko dokřupava, než standartně lehce vlhké.

  4. Necháme vychladnout na mřížce nebo jíme ještě teplé.

    Chladné muffiny můžeme ozdobit podle libosti. Šlehačkou, tvarohem, zakysanou smetanou, lučinou, můžeme osladit, případně ochutit skořicí. Nebo samozřejmě jakkoli jinak.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte