Kořeněné linecké po prababičce - bez lepku a mléka

Radka

Kořeněné linecké po prababičce - bez lepku a mléka

Tak a já pomalu začnu s přípravou těst na naše rodinné stříbro - prababiččino kořeněné linecké... na slepované, na košíčky, jako podkladová kolečka k plněným kokoskám...

Postup přípravy

  1. Tip: pozor u lineckého na výměnu tuku, pokud použijete Alsan, budete potřebovat zapracovat o cca 50 g moučné směsi více.

  2. V míse smícháme sypké komponenty, přidáme vejce nebo lněný gel místo vajec, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout v potravinářské fólii.

  3. Po vyndání z lednic zpracováváme vlažné na podsypané ploše. Nejlépe si rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé. Troubu si vyhřejeme na 160° C.

  4. Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout.

  5. Cukroví necháme "vydýchat" na misce alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte