Koprová omáčka

Soucitně.cz

Na tuto omáčku má bohužel většina lidí špatné vzpomínky kvůli školním jídelnám. Zkuste jí dát ale ještě jednu šanci v této rostlinné verzi a třeba si jí nakonec oblíbíte.

Koprová omáčka

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
kopr čerstvý, koprová nať 3 hrsti
mléko rostlinné 500 ml
cukr krystal 2 lžičky
sůl 1 lžička
zakysaná smetana rostlinná 200 g

Postup přípravy

  1. Dáme vařit rostlinné mléko, když se začne vařit, přidáme rostlinnou kys. smetanu (např. Dr. Oetker Creme Vega nebo Planton Sour Creamo), cukr a sůl. Nemáme-li kys. smetanou ani jogurt, přidáme za stálého míchání 1-2 lžíce octa (smíchané s trochou teplé vody, aby se omáčka nesrazila) a 1 lžíci solamylu rozmíchanou ve vodě studené (ale lze použít i hl. mouku nebo jíšku).

  2. Nakonec vsypeme jemně nakrájený kopr (zbavený stonků) nebo vlijeme obsah sklenice s koprem, povaříme a pokud není omáčka dostatečně hustá, zahustíme jíškou či škrobem (rozmíchaný ve vodě). Podáváme s houskovými knedlíky (recept) či bramborami. Do omáčky je možné vložit tofujce (veganské vejce na tvrdo - viz recept), na oleji osmahnuté plátky tofu posypané černou solí (viz foto níže) nebo lehce osmahnutý tempeh.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů