Koprová omáčka
Na tuto omáčku má bohužel většina lidí špatné vzpomínky kvůli školním jídelnám. Zkuste jí dát ale ještě jednu šanci v této rostlinné verzi a třeba si jí nakonec oblíbíte.
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
- Historické
- Obědy a večeře
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kopr čerstvý, koprová nať | 3 hrsti |
mléko rostlinné | 500 ml |
cukr krystal | 2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
zakysaná smetana rostlinná | 200 g |
Postup přípravy
-
Dáme vařit rostlinné mléko, když se začne vařit, přidáme rostlinnou kys. smetanu (např. Dr. Oetker Creme Vega nebo Planton Sour Creamo), cukr a sůl. Nemáme-li kys. smetanou ani jogurt, přidáme za stálého míchání 1-2 lžíce octa (smíchané s trochou teplé vody, aby se omáčka nesrazila) a 1 lžíci solamylu rozmíchanou ve vodě studené (ale lze použít i hl. mouku nebo jíšku).
-
Nakonec vsypeme jemně nakrájený kopr (zbavený stonků) nebo vlijeme obsah sklenice s koprem, povaříme a pokud není omáčka dostatečně hustá, zahustíme jíškou či škrobem (rozmíchaný ve vodě). Podáváme s houskovými knedlíky (recept) či bramborami. Do omáčky je možné vložit tofujce (veganské vejce na tvrdo - viz recept), na oleji osmahnuté plátky tofu posypané černou solí (viz foto níže) nebo lehce osmahnutý tempeh.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů