KONFITOVANÉ KACHNÍ STEHÝNKO S ČERVENÝM ZELÍM A BRAMBOROVO-HOUSKOVÝMI KNEDLÍKY
Účastní se soutěže: Voňavé vaření
Dneska jsme si dali masíčko s násadou...
A "zazdili" jsme to vychlazenou dvanáctkou. To vám byla lahoda...
- 5h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
4 lžičky |
4 lžičky |
4 kusy |
4 kusy |
3 g |
3 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
500 g |
500 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
250 ml |
250 ml |
Knedlíky | |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
najemno nastrouhat 500 g |
500 g |
1 lžička |
1 lžička |
4 lžíce |
4 lžíce |
Zelí | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
V misce utřeme prolisovaný česnek se solí, přidáme rozmarýn a pepř a tuto směs do všech porcí masa důkladně vetřeme, uložíme do misky a dáme odležet do lednice nejlépe na 24 hodin.
-
Poté každou porci masa důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, abychom smyli přebytečnou sůl a naskládáme stehna do menší pečící nádoby (volíme co nejmenší, aby bylo maso hodně těsně vedle sebe, rozumějte ne na sobě!!!, ale co nejtěsněji vedle sebe) a zalijeme rozpuštěným sádlem tak, aby bylo všechno ponořené pod hladinou.
-
Nádobu přiklopíme a vložíme na 5 hodin do trouby na 130 stupňů. Maso poté vyjmeme a vložíme nasucho kůží dolů na pánev a zprudka orestujeme.
Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme trochou vývaru z kostí, přidáme 1 lžíci ústřicové omáčky a lehce provaříme.
-
Rohlíky smícháme s nastrouhanými bramborami a se solí a necháme 5 minut odležet, pak přidáme vejce, promícháme a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme menší koule (v průměru asi 5cm) a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 25 minut.
-
Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.
Makronutrienty
23%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 292 kJ | 6 812 kJ |
Kalorická hodnota | 309 kcal | 1 628 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
1,32 g |
54,4 g
6,95 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 5,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,4 g
9,96 g |
144 g
52,5 g |
Bílkoviny | 6,52 g | 34,4 g |
Sůl | 1,28 g | 6,75 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů