KONFITOVANÁ KACHNÍ PRSA S ČERVENÝM ZELÍM A BRAMBOROVO-CUKETOVÝMI KNEDLÍČKY
Očička jim při pohledu na talíř svítily jak lampionky, papuly se ani na chvilku nazastavily, aby náhodou jeden neměl víc než ten druhý a bříška se plnily, no radost pohledět...
- 6h
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kachní prsa | 1 200 g |
sůl | 4 lžičky |
česnek stroužky | 4 kusy |
tymián sušený | 1 lžička |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
sádlo | 500 g |
sypká směs na bramborové těsto | 400 g |
cuketa | 400 g |
sůl | 1 lžička |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
voda | 150 ml |
Postup přípravy
-
Kůži na prsou několikrát prořízneme ostrým nožem, ale dáváme pozor, abychom neřezali do masa. Utřeme prolisovaný česnek se solí, přidáme tymián a pepř a tuto směs do všech porcí masa důkladně vetřeme, uložíme do misky a dáme odležet do lednice nejlépe na 24 hodin.
-
Poté každou porci masa důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, abychom smyli přebytečnou sůl a naskládáme prsa do menší pečící nádoby (volíme co nejmenší, aby bylo maso hodně těsně vedle sebe, rozumějte ne na sobě!!!, ale co nejtěsněji vedle sebe) a zalijeme rozpuštěným sádlem tak, aby bylo všechno ponořené pod hladinou.
-
Nádobu přiklopíme a vložíme na 5 hodin do trouby na 130 stupňů. Maso poté vyjmeme a vložíme nasucho kůží dolů na pánev a zprudka orestujeme. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme trochou vývaru z kostí, přidáme 1 lžíci ústřicové omáčky a lehce provaříme. Pozn.: Takto připravená kachní prsa se úplně rozpadají, přitom vůůůbec nejsou extrémně mastná, prostě lahoda...
-
Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. "vyplakat", neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliju trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky.
-
Z těsta tvaruju malé kuličky velikosti pimpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů