Rum dort krásně ovoní a ještě víc zvýrazní nasládlou chuť kokosu...luxusní nízkosacharidový (lowcarb) dezert nebo dárek:)
- 1h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
5 kusů |
5 kusů |
50 g |
50 g |
120 g |
120 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
Krém | |
500 g |
500 g |
470 ml |
470 ml |
60 g |
60 g |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
30 ml |
30 ml |
30 g |
30 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si ze smetany na krém oddělíme 150 ml a vsypeme do ní kokos na krém, sladidlo a rum, případně kokosové aroma. Dáme do ledničky.
-
Postup korpus:
Troubu předehřejeme na 180° C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení.
Čokoládu spolu s máslem rozehřejeme.
Dvě třetiny sladidla vyšleháme společně s žloutky a rumem do husté pěny.
Mletý kokos smícháme s prdopeč a guarovou gumou. Zbytek sladidla vyšleháme s bílky na tuhý sníh.
-
Do žloutkové pěny přilejeme vlažnou čokoládu s máslem a promícháme. Pak přidáme i suchou směs a promícháme. Nakonec postupně opatrně převalováním zapracujeme sníh z bílků. Ihned nalejeme do formy a dáme péct na cca 30min. Zkoušíme špejlí, zda už je upečený.
Upečený korpus odkrojíme od boků formy, překlopíme a stáhneme papír na pečení.
-
Na krém si vyšleháme zbytek smetany do tuha. Prošleháme mascarpone, přidáme do něj připravenou směs smetany a kokosu a opět prošleháme. Nakonec vmícháme šlehačku. Několik lžic krému si dáme stranou, přidáme do něj 30g kokosu, 1 lžíci kakaa a 3 lžíce rumu, později z něj uděláme koule.
-
Korpus zavřeme do ráfku vyloženého fólií (nemusí být). Návršíme na něj krém a uhladíme, dáme chladit.
-
Z krému který jsme dali stranou děláme opatrně koule. Nejlépe na talíři posypaném kokosem. Dáme je na dort a posypeme ho lžící kakaa.
Po vychlazení odendáme z dortu ráfek a fólii. Pokud jsme ji neměli, musíme odřiznout od boků horkým nožem. Můžeme dozdobit po okrajích čokoládou rozpuštěnou ve smetaně.
Makronutrienty
22%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 571 kJ | 2 529 kJ |
Kalorická hodnota | 375 kcal | 605 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,2 g
3,78 g |
18 g
6,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,12 SVJ | 1,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,9 g
24 g |
56,3 g
38,7 g |
Bílkoviny | 5,08 g | 8,19 g |
Sůl | 0,174 g | 0,281 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů