Dortů LC už jsem upekla spoustu, ale bezlaktózový pro mne byla výzva. Musím říci, že dopadl výborně a udělal velikou radost. :)
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 22 cm | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
120 g |
120 g |
30 g |
30 g |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Kokosový krém + kuličky | |
tuhá část z plechovky kokosového mléka 400 g |
400 g |
80 g |
80 g |
70 g |
70 g |
200 g |
200 g |
použila jsem bezlaktózové máslo Nature's Promise 160 g |
160 g |
12 kusů |
12 kusů |
na obalení kuliček 1 lžíce |
1 lžíce |
Smetanový krém | |
použila jsem bezlaktózový tvaroh Nature's Promise 250 g |
250 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka použila jsem 30% bezlaktózovou smetanu ke šlehání Meggle 300 g |
300 g |
Čokoládová poleva | |
40 g |
40 g |
5 lžiček |
5 lžiček |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 30% bezlaktózová smetana Meggle 50 g |
50 g |
bezlaktózové máslo Nature's Promise 20 g |
20 g |
na ozdobu 10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do krásné pěny. Potom jsem vařečkou přimíchala mandlovou mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy (mám o průměru 22 cm, na dno jsem dala pečící papír a obruč zevnitř jsem vymazala bezlaktózovým máslem) a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě zcela vychladnout.
-
Připravila jsem si kokosový krém. V kastrolku jsem zahřála kokosový krém s erythritolem a kokosovým olejem, aby se vše rozpustilo a spojilo a potom jsem přimíchala kokos. Nechala jsem vychladnout. Poté jsem vyšlehala změklé máslo a promíchala s kokosovou hmotou.
Z krému jsem utvořila 12 kuliček, do kterých jsem vmáčkla mandli. Kuličky jsem obalila v kokosu a dala je ztuhnout do ledničky.
-
Připravila jsem si smetanový krém. Ušlehala jsem šlehačku, promixovala jsem tvaroh s erythritolem, který jsem pak se šlehačkou promíchala.
-
Formu s korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus překrojila na dva díly. Na dortovou podložku jsem položila spodní díl korpusu, na který jsem rovnoměrně navrstvila kokosový krém. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Smetanový krém jsem namazala a uhladila na horní díl korpusu a část jsem si nechala na obmazání dortu. Když jsem dort obmazala, dala jsem jej na nějakou dobu zchladit do lednice.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s máslem a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem přidala nalámanou čokoládu, odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout, naplnila jí cukrářský sáček a dort po obvodu ozdobila.
Po obvodu dortu jsem naskládala kokosové kuličky a uprostřed posypala kokosovými lupínky. Dort jsem dala zaležet do lednice.
Makronutrienty
21%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 573 kJ | 2 760 kJ |
Kalorická hodnota | 376 kcal | 660 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
4,66 g |
19,3 g
8,18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 1,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35,5 g
25,2 g |
62,3 g
44,1 g |
Bílkoviny | 6,59 g | 11,6 g |
Sůl | 0,246 g | 0,432 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů