KOKOSOVÝ DORT (low carb, lactose-free)

Laduš

Dortů LC už jsem upekla spoustu, ale bezlaktózový pro mne byla výzva. Musím říci, že dopadl výborně a udělal velikou radost. :)

KOKOSOVÝ DORT (low carb, lactose-free)

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 5 kusů
mandlová mouka 120 g
kokos sušený, strouhaný 30 g
sůl 1 špetka
erythritol, sukrin 40 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
kokosový krém 400 g
kokosový olej 80 g
erythritol, sukrin 70 g
kokos sušený, strouhaný 200 g
máslo, rostlinná alternativa 160 g
mandle 12 kusů
kokos sušený, strouhaný 1 lžíce
tvaroh měkký, vanička 250 g
erythritol, sukrin 4 lžičky
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 300 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 40 g
erythritol, sukrin 5 lžiček
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 50 g
máslo, rostlinná alternativa 20 g
kokos sušený, chipsy 10 g

Postup přípravy

  1. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do krásné pěny. Potom jsem vařečkou přimíchala mandlovou mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy (mám o průměru 22 cm, na dno jsem dala pečící papír a obruč zevnitř jsem vymazala bezlaktózovým máslem) a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě zcela vychladnout.

  2. Připravila jsem si kokosový krém. V kastrolku jsem zahřála kokosový krém s erythritolem a kokosovým olejem, aby se vše rozpustilo a spojilo a potom jsem přimíchala kokos. Nechala jsem vychladnout. Poté jsem vyšlehala změklé máslo a promíchala s kokosovou hmotou. Z krému jsem utvořila 12 kuliček, do kterých jsem vmáčkla mandli. Kuličky jsem obalila v kokosu a dala je ztuhnout do ledničky.

  3. Připravila jsem si smetanový krém. Ušlehala jsem šlehačku, promixovala jsem tvaroh s erythritolem, který jsem pak se šlehačkou promíchala.

  4. Formu s korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus překrojila na dva díly. Na dortovou podložku jsem položila spodní díl korpusu, na který jsem rovnoměrně navrstvila kokosový krém. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Smetanový krém jsem namazala a uhladila na horní díl korpusu a část jsem si nechala na obmazání dortu. Když jsem dort obmazala, dala jsem jej na nějakou dobu zchladit do lednice.

  5. Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s máslem a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem přidala nalámanou čokoládu, odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout, naplnila jí cukrářský sáček a dort po obvodu ozdobila. Po obvodu dortu jsem naskládala kokosové kuličky a uprostřed posypala kokosovými lupínky. Dort jsem dala zaležet do lednice.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů