KOKOSOVÝ DORT (low carb, lactose-free)
Dortů LC už jsem upekla spoustu, ale bezlaktózový pro mne byla výzva. Musím říci, že dopadl výborně a udělal velikou radost. :)
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 5 kusů |
mandlová mouka | 120 g |
kokos sušený, strouhaný | 30 g |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
kokosový krém | 400 g |
kokosový olej | 80 g |
erythritol, sukrin | 70 g |
kokos sušený, strouhaný | 200 g |
máslo, rostlinná alternativa | 160 g |
mandle | 12 kusů |
kokos sušený, strouhaný | 1 lžíce |
tvaroh měkký, vanička | 250 g |
erythritol, sukrin | 4 lžičky |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka | 300 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 40 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka | 50 g |
máslo, rostlinná alternativa | 20 g |
kokos sušený, chipsy | 10 g |
Postup přípravy
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do krásné pěny. Potom jsem vařečkou přimíchala mandlovou mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy (mám o průměru 22 cm, na dno jsem dala pečící papír a obruč zevnitř jsem vymazala bezlaktózovým máslem) a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě zcela vychladnout.
-
Připravila jsem si kokosový krém. V kastrolku jsem zahřála kokosový krém s erythritolem a kokosovým olejem, aby se vše rozpustilo a spojilo a potom jsem přimíchala kokos. Nechala jsem vychladnout. Poté jsem vyšlehala změklé máslo a promíchala s kokosovou hmotou. Z krému jsem utvořila 12 kuliček, do kterých jsem vmáčkla mandli. Kuličky jsem obalila v kokosu a dala je ztuhnout do ledničky.
-
Připravila jsem si smetanový krém. Ušlehala jsem šlehačku, promixovala jsem tvaroh s erythritolem, který jsem pak se šlehačkou promíchala.
-
Formu s korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus překrojila na dva díly. Na dortovou podložku jsem položila spodní díl korpusu, na který jsem rovnoměrně navrstvila kokosový krém. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Smetanový krém jsem namazala a uhladila na horní díl korpusu a část jsem si nechala na obmazání dortu. Když jsem dort obmazala, dala jsem jej na nějakou dobu zchladit do lednice.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s máslem a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem přidala nalámanou čokoládu, odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout, naplnila jí cukrářský sáček a dort po obvodu ozdobila. Po obvodu dortu jsem naskládala kokosové kuličky a uprostřed posypala kokosovými lupínky. Dort jsem dala zaležet do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů