Skvělý koláč z opravdových a zdravých surovin !
Navíc si ho můžou dopřát úplně všichni, je totiž bez lepku, mléka, vajec, ořechů i sóji !
- 1h
- 8 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
200 g |
200 g |
80 g |
80 g |
kakaový prášek, holandské kakao 40 g |
40 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
10 g |
10 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
40 g |
40 g |
600 ml |
600 ml |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
goji sušené, plody kustovnice čínské 1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V míse smícháme 200g pohankové mouky, 80g kokosu, 40g kakaa, 3 lžíce lněného oleje, 10g jemného psylia (Natural Jihava), půl lžičky soli a 30-60g třtinového cukru. Přidáme 600 ml vody a dobře promícháme – prošleháme.
-
Nalijeme do kokosovým tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy a dáme na 40-50minut do trouby na 180°C péct. Že je koláč upečený poznáte podle toho, že se mírně celý stáhne (odlepí od okrajů).
-
Ještě si připravíme krém – jedno dobře zralé avokádo rozmixujeme se špetkou soli a 1-2 lžícemi medu. Krémem potřeme vychladlý dort a případné dozdobíme. Já jsem použila čerstvý fík a goji.
Makronutrienty
58%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 888 kJ | 1 464 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 350 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,8 g
4,97 g |
37,5 g
8,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,28 SVJ | 3,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,4 g
4,52 g |
22,1 g
7,45 g |
Bílkoviny | 2,93 g | 4,83 g |
Sůl | 0,349 g | 0,576 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů