Nedávno jsem neodolala a ochutnala od dětí karamelku s kokosem. No bylo to šíleně sladké, ale ta kombinace karamelu s kokosem geniální.
Tak jsem hned vymýšlela, jestli by šlo ve variantě bez cukru a zdařilo se. Určitě využiji jako vánoční LC nepečené cukroví.
Moje kuchařky https://www.sladcenesladce.cz/
- 2h
- 25 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
300 ml |
300 ml |
50 g |
50 g |
kakaový prášek, holandské kakao popřípadě čokoládové šupinky a zlatá prachová barva 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Postup: kokos namočíme do 100ml smetany ke šlehání. V pánvi na mírném ohni rozpustíme xylitol a přidáme máslo. Mícháme dokud mírně nezhnědne. Opatrně vmícháme 200ml smetany a mícháme dokud nemá konzistenci husté omáčky. Poté vmícháme namočený kokos. Povaříme ještě pět minut. Pokud chceme tmavší karamelky přimícháme trochu kakaa.
-
Nalijeme do malé čtverhrané nádoby vyložené potravinovou fólii. Necháme stuhnout v lednici ideálně přes noc. Poté vyklopime a nakrájíme na malé karamelky. Já měla 25ks. Některé jsem v ruce vyválela na kuličky a obalila v čokoládových šupinkách rozmíchaných s prachovou zlatou barvou.
Makronutrienty
27%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 585 kJ | 276 kJ |
Kalorická hodnota | 379 kcal | 65,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,9 g
2,81 g |
2,59 g
0,489 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,49 SVJ | 0,259 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,4 g
25,2 g |
6,51 g
4,39 g |
Bílkoviny | 2,61 g | 0,455 g |
Sůl | 0,087 g | 0,015 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů