KOKOSÁk ala raffaello - LC

Sladce nesladce

Recept vznikl z důvodu přebytku bílků. Často peču low carb tartaletky z lineckého těsta a bílky zbývají. Nakonec je to jeden z nej nízkosacharidových dortů a hlavně jednoduchý na složení i práci.

KOKOSÁk ala raffaello - LC

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
vaječný bílek 8 kusů
kokos sušený, strouhaný 100 g
sůl 1 špetka
mascarpone 500 g
xylitol 1 lžíce
smetana ke šlehání, šlehačka 500 ml
kokos sušený, strouhaný 50 g
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
mandle 10 kusů
kokos sušený, chipsy 20 g

Postup přípravy

  1. Připravíme si dva plechy s pečícími papíry, na které si nakreslíme kola velikosti dortu. Pokreslením dolů. Předehřejeme troubu na 170°C. Bílky se solí vyšleháme opravdu do tuha, pak do nich opatrně vmícháme kokos. Rozdělíme na půl na plechy a vytvarujeme kola podle predkreslených vzorů. Dáme péct na cca 10min.

  2. Po upečení převrátíme a stáhneme papír na pečení. Pokud máme kafe mlýnek, tak kokos přemeleme, aby byl jemnější. Na krém vyšleháme smetanu. Vyšleháme mascarpone se sladidlem, rumem, kokosem a když máme kokosovým aroma nebo kokosovým máslem (rozehřejeme). Vmícháme šlehačku.

  3. Část si oddělíme do misky na kuličky a dáme vychladit. První korpus potřeme rumem a návršíme polovinu krému. Přiklopíme druhým a znovu potřeme rumem. Návršíme druhou polovinou krému a obmažeme i boky. Zarovnáme a dáme chladit.

  4. Mezitím si uděláme z odděleného krému kuličky. Lžičkou nabereme množství do kterého vmačkneme mandli a vytvarujeme kuličky. Lépe se tvarují na talíři s kokosem. Na dort kolem dokola přimáčkneme kokosové lupínky. Navrch dáme kuličky a můžeme ještě posypat kokosem. Necháme vychladit, ideálně přes noc.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů