KOKOSÁk ala raffaello - LC
Recept vznikl z důvodu přebytku bílků. Často peču low carb tartaletky z lineckého těsta a bílky zbývají. Nakonec je to jeden z nej nízkosacharidových dortů a hlavně jednoduchý na složení i práci.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vaječný bílek | 8 kusů |
kokos sušený, strouhaný | 100 g |
sůl | 1 špetka |
mascarpone | 500 g |
xylitol | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 500 ml |
kokos sušený, strouhaný | 50 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
mandle | 10 kusů |
kokos sušený, chipsy | 20 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si dva plechy s pečícími papíry, na které si nakreslíme kola velikosti dortu. Pokreslením dolů. Předehřejeme troubu na 170°C. Bílky se solí vyšleháme opravdu do tuha, pak do nich opatrně vmícháme kokos. Rozdělíme na půl na plechy a vytvarujeme kola podle predkreslených vzorů. Dáme péct na cca 10min.
-
Po upečení převrátíme a stáhneme papír na pečení. Pokud máme kafe mlýnek, tak kokos přemeleme, aby byl jemnější. Na krém vyšleháme smetanu. Vyšleháme mascarpone se sladidlem, rumem, kokosem a když máme kokosovým aroma nebo kokosovým máslem (rozehřejeme). Vmícháme šlehačku.
-
Část si oddělíme do misky na kuličky a dáme vychladit. První korpus potřeme rumem a návršíme polovinu krému. Přiklopíme druhým a znovu potřeme rumem. Návršíme druhou polovinou krému a obmažeme i boky. Zarovnáme a dáme chladit.
-
Mezitím si uděláme z odděleného krému kuličky. Lžičkou nabereme množství do kterého vmačkneme mandli a vytvarujeme kuličky. Lépe se tvarují na talíři s kokosem. Na dort kolem dokola přimáčkneme kokosové lupínky. Navrch dáme kuličky a můžeme ještě posypat kokosem. Necháme vychladit, ideálně přes noc.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů