Česká klasika ve veganské verzi, kde vepřové maso zastupují sojové plátky pečené do křupava.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Sojo | |
---|---|
nebo seitan 80 g |
80 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
10 kusů |
10 kusů |
Zelí | |
500 g |
500 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Kysané zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky. Rozpálíme olej, poklademe zelí, osolíme, přidáme kmín (celý) a dusíme dokud nezměkne.
-
Sojové plátky vložíme do hrnce, přidáme půl kostky zeleninového bujónu, poprášíme drceným kmínem, pepřem, solí, pokapeme sojovou omáčkou a zalijeme vařící vodou. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut a pak scedíme. Používáme-li místo sojových plátků seitan, není potřeba vaření předem.
-
Do menší zapékací mísy nalijeme tenkou vrstvičku oleje a vložíme na chvíli do trouby. Na takto připravený pekáč položíme plátky rostlinného masa, okořeníme (kmín, sůl, pepř, sojovka) a mašlovačkou trochu potřeme olejem. Vložíme do vyhřáté trouby (220 - 250°C) a pečeme. Jakmile se začne tuk spékat, podlijeme trochou vody (půl cm) a vhodíme kolečka cibule a celé plátky česneku, Vodu průběžně doléváme a obracíme sojové plátky asi 30 minut. Měly by být na povrchu hnědé a křupavé. Cibule s česnekem by se měla spéct do žlutohněda.
-
Podáváme s bramborovými knedlíky ozdobené opečenou cibulkou a dušeným kysaným zelím.
Makronutrienty
41%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 497 kJ | 2 053 kJ |
Kalorická hodnota | 119 kcal | 491 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,34 g
5,47 g |
38,5 g
22,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,934 SVJ | 3,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,45 g
0,296 g |
30,7 g
1,22 g |
Bílkoviny | 5,89 g | 24,3 g |
Sůl | 1,5 g | 6,18 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů