Knedlo zelo sojo
Česká klasika ve veganské verzi, kde vepřové maso zastupují sojové plátky pečené do křupava.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Pečení
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
sojové maso, plátky | 80 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
bujón zeleninový | 0,5 kusu |
kmín drcený | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 2 špetky |
sojová omáčka | 1 lžíce |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 10 kusů |
kysané bílé zelí | 500 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 0,5 lžičky |
kmín celý | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Kysané zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky. Rozpálíme olej, poklademe zelí, osolíme, přidáme kmín (celý) a dusíme dokud nezměkne.
-
Sojové plátky vložíme do hrnce, přidáme půl kostky zeleninového bujónu, poprášíme drceným kmínem, pepřem, solí, pokapeme sojovou omáčkou a zalijeme vařící vodou. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut a pak scedíme. Používáme-li místo sojových plátků seitan, není potřeba vaření předem.
-
Do menší zapékací mísy nalijeme tenkou vrstvičku oleje a vložíme na chvíli do trouby. Na takto připravený pekáč položíme plátky rostlinného masa, okořeníme (kmín, sůl, pepř, sojovka) a mašlovačkou trochu potřeme olejem. Vložíme do vyhřáté trouby (220 - 250°C) a pečeme. Jakmile se začne tuk spékat, podlijeme trochou vody (půl cm) a vhodíme kolečka cibule a celé plátky česneku, Vodu průběžně doléváme a obracíme sojové plátky asi 30 minut. Měly by být na povrchu hnědé a křupavé. Cibule s česnekem by se měla spéct do žlutohněda.
-
Podáváme s bramborovými knedlíky ozdobené opečenou cibulkou a dušeným kysaným zelím.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů