Polévkové knedlíčky.....Na Zelený čtvrtek, Bílou sobotu i Velikonoční pondělí do zeleninového vývaru blbounky s mrkví nebo drožďové do svátečního pondělního silného vývaru třeba játrové? Bez lepku, mléka (játrové a blbounky i bez vajíčka). Najdete i v kapitole polévky v Radčině kuchařce 2...
- 30m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Knedlíčky | |
---|---|
250 g |
250 g |
50 g |
50 g |
rozmíchat ve 3 lžících teplé vody 1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Uvařený oloupaný teplý brambor a syrovou mrkev oškrábeme a nastrouháme do misky na jemné slzy. Přidáme nasekané bylinky a nakrájené pečivo, osolíme. Do hrnce si dáme vařit vodu.
Ve skleničce rozmícháme lžíci Hrašky ve třech lžících teplé vody.
-
K nastrouhané zeleninové směsi s pečivem přidáme rozmíchanou Hrašku a podle chuti osolíme. Pokus se nám směs zdá málo vlhká přidáme ještě trochu vody.
Mokrou rukou tvarujeme PEVNÉ kulaté knedlíčky o průměru cca 3-4 cm, které necháme cca 5 minut odpočinout. Knedlíčky vaříme ve horké vodě (jen probublávající pod bodem varu)cca 3-4 minuty podle velikosti. Z vody je vybíráme opatrně děrovanou naběračkou. Podáváme k omáčkám (guláš) nebo vkládáme do hotové polévky.
Makronutrienty
87%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 461 kJ | 145 kJ |
Kalorická hodnota | 110 kcal | 34,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,6 g
1,73 g |
7,15 g
0,546 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,26 SVJ | 0,715 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,37 g
0,51 g |
0,433 g
0,161 g |
Bílkoviny | 1,98 g | 0,627 g |
Sůl | 1,82 g | 0,574 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů