Knackebroty nebo Vegipan (veganský chléb) jak ho vidím já - chléb bez kypřidel a kynutí - bez lepku, mléka i vajec, škrobů, sóji a ořechů
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Sestavit si ho můžete podle libosti (recepty na zahraničních webech určitě najdete...), já jsem vynechala všechny ořechy a mandle, přidala lněnou mouku, sezam a mák, k bezlepkovým ovesným vločkám přidala pohankové a nechala jsem ho kvasit ve skleněné míse na lince 8 hodin, zbylých 8 si odpočíval v chladu lednice...
A k očistě střev, můžeme přidat očistu jater a udělat si malinký (nepřehnat to) salát z čerstvých lístků smetánky lékařské a violek s balzamikovou redukcí. Nebo smetánkové lístky jen přikusovat tedy až trochu povrostou...
Pokud by se Vám líbil vegipan na sladko, stačí zaměnit některou Vám nelibou součást semínek za sekané švestky, křížaly a jiné sušené ovoce, ubrat soli, přidat sirup datlový apod...
Zdroj: Radčiny kuchařky bez lepku se spoustou rad a receptů bez mléka a vajec
- 10h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
350 ml |
350 ml |
Postup přípravy
-
Všechny sypké součásti vsypeme do mísy a promícháme, přilijeme teplou vodu s rozpuštěným sirupem a promícháme v lepivé těsto, které necháme odpočívat 8 hodin na lince (mísa přikrytá talířem) nejlépe do druhého dne.
-
Druhý den přidáme k ztuhlé chlebové směsi (bude vonět slabě kysele) dalších 50 ml teplé vody a promícháme (směs by měla držet při sobě v bochánku, pokud ne přidáme ještě trošku vody).... Formu si vyložíme pečícím papírem a chlebovou směs do ní rozetřeme.
-
Troubu zahřejeme na 200°C a chlebíček pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Poté ho opatrně překlopíme na plech opět vyložený pečícím papírem (vrchní papír opatrně odlepíme) a dopékáme při 175°C ještě 30 minut. Hotový necháme zcela vychladnout na mřížce. Krájíme ostrým vroubkovaným nožem. Uchovala jsem zabalený v alobalu do čtvrtého dne beze změny.
-
Pokud máte zálusk na knackebroty, chce to trochu vymazat plech olejem a mokrou rukou rozprostřít těsto po celém plechu ve výšce cca 0,5 cm, rádélkem naznačit malé chlebíky nebo lze použít vykrajovátka třeba srdíčka. Péct na horký vzduch na 200, cca 10-15 minut do křupava. Nechat vychladnout na mřížce a chroupat nebo uchovávat v plechové krabici, klidně celý týden.
Makronutrienty
43%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 298 kJ | 609 kJ |
Kalorická hodnota | 310 kcal | 146 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,5 g
1,34 g |
11 g
0,627 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,35 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21 g
2,14 g |
9,85 g
1,01 g |
Bílkoviny | 10,1 g | 4,74 g |
Sůl | 2 g | 0,937 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů