Knackebroty nebo Vegipan (veganský chléb) jak ho vidím já - chléb bez kypřidel a kynutí - bez lepku, mléka i vajec, škrobů, sóji a ořechů

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Knackebroty nebo Vegipan (veganský chléb) jak ho vidím já - chléb bez kypřidel a kynutí - bez lepku, mléka i vajec, škrobů, sóji a ořechů 1 další fotka

Sestavit si ho můžete podle libosti (recepty na zahraničních webech určitě najdete...), já jsem vynechala všechny ořechy a mandle, přidala lněnou mouku, sezam a mák, k bezlepkovým ovesným vločkám přidala pohankové a nechala jsem ho kvasit ve skleněné míse na lince 8 hodin, zbylých 8 si odpočíval v chladu lednice...

A k očistě střev, můžeme přidat očistu jater a udělat si malinký (nepřehnat to) salát z čerstvých lístků smetánky lékařské a violek s balzamikovou redukcí. Nebo smetánkové lístky jen přikusovat tedy až trochu povrostou...

Pokud by se Vám líbil vegipan na sladko, stačí zaměnit některou Vám nelibou součást semínek za sekané švestky, křížaly a jiné sušené ovoce, ubrat soli, přidat sirup datlový apod...

Zdroj: Radčiny kuchařky bez lepku se spoustou rad a receptů bez mléka a vajec

Postup přípravy

  1. Všechny sypké součásti vsypeme do mísy a promícháme, přilijeme teplou vodu s rozpuštěným sirupem a promícháme v lepivé těsto, které necháme odpočívat 8 hodin na lince (mísa přikrytá talířem) nejlépe do druhého dne.

  2. Druhý den přidáme k ztuhlé chlebové směsi (bude vonět slabě kysele) dalších 50 ml teplé vody a promícháme (směs by měla držet při sobě v bochánku, pokud ne přidáme ještě trošku vody).... Formu si vyložíme pečícím papírem a chlebovou směs do ní rozetřeme.

  3. Troubu zahřejeme na 200°C a chlebíček pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Poté ho opatrně překlopíme na plech opět vyložený pečícím papírem (vrchní papír opatrně odlepíme) a dopékáme při 175°C ještě 30 minut. Hotový necháme zcela vychladnout na mřížce. Krájíme ostrým vroubkovaným nožem. Uchovala jsem zabalený v alobalu do čtvrtého dne beze změny.

  4. Pokud máte zálusk na knackebroty, chce to trochu vymazat plech olejem a mokrou rukou rozprostřít těsto po celém plechu ve výšce cca 0,5 cm, rádélkem naznačit malé chlebíky nebo lze použít vykrajovátka třeba srdíčka. Péct na horký vzduch na 200, cca 10-15 minut do křupava. Nechat vychladnout na mřížce a chroupat nebo uchovávat v plechové krabici, klidně celý týden.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte


Další recepty, které vám budou zaručeně chutnat